Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Donald Trump blir USA:s nästa president. Mats Karlsson, direktör för utrikespolitiska institutet menar att det kommer att få allvarliga följder för både Sverige och det europeiska samarbetet. Bild: Evan Vucci / pressbild

Experten: Trumps seger får allvarliga följder

Donald Trump blir USA:s nästa president. Mats Karlsson, direktör för utrikespolitiska institutet menar att det kommer att få allvarliga följder för både Sverige och det europeiska samarbetet. - Trumps seger är mycket, mycket oroande, säger han till Göteborgs-Posten.

Att Donald Trump blir USA:s nästa president kommer att få stora effekter för den internationella politiken. Mats Karlsson, direktör för utrikespolitiska institutet, är direkt oroad för konsekvenserna.

- Att kalla det oroande är en underdrift och nu får vi se vad han faktiskt kommer att göra. Det kan betyda ett stort avbrott för hur vi hanterar den globalisering som kommer att fortsätta. Den typ av samarbeten som krävs i dagens värld är inte den typ som Trump står för. Därmed kommer osäkerheten att växa. Vi ser redan hur marknaden reagerar och även om den kommer att hämta sig på lång sikt kommer det ekonomiska samarbetet att bli svårare.

Snabba besked

Mats Karlsson säger att Trump snabbt måste säga något om den säkerhetspolitik han sagt att han kommer att föra.

- Han har sagt att Nato är överflödigt och uttalat sig om kärnvapenpolitik som inte är förenligt med USA:s nuvarande hållning. Detta skapar stor osäkerhet hos USA:s allierade och är något som jag tror att Trump snabbt måste uttala sig om.

LÄS MER: Så påverkas ekonomin av Trumps seger

Han tror också att Trumps seger innebär att det europeiska samarbetet kommer att bli både viktigare, men också svårare.

- Risken är att den politiska vind som har blåst i brexit och med Trump kommer att påverka andra länder i Europa så att även det europeiska samarbetet kommer att bli svårare. Ändå behöver Europa ett starkt samarbete med USA på samma sätt som USA behöver ett med Europa, men det kommer att bli svårare framöver.

Sverige påverkas

För Sveriges del kommer det enligt Mats Karlsson bli allt viktigare med det europeiska samarbetet. 

- Med en mer oförutsägbar och osäker politik i USA är det självklart att det europeiska samarbetet blir viktigare. Det internationella samarbete som man byggt upp med klimatavtal, med G20, olika globala ekonomiska former och Europas gemensamma utrikespolitik.

Mats Karlsson menar att Donald Trump som president kommer att ha mycket att säga till om när det gäller USA:s utrikespolitik.
- Han har mycket stor makt, framförallt i utrikespolitiken, sedan har han en både en senat och en kongress som är republikaner. Det återstår att se hur hans ledarstil går ihop med den kongress som är vald, så mycket är ännu obestämt. 

Han menar också att de europeiska staterna nu måste tänka efter och se hur man ska hantera konsekvenserna av hur Trump kommer att utveckla sin politik. Som utrikespolitisk expert har Mats Karlsson upplevt flera tidigare maktskiften, men menar att vi nu står inför något extraordinärt.

- De två månader som återstår mellan valet och Trumps installation känns som väldigt lång tid för de frågor som skapas kring vad Trumps presidentskap kan komma att betyda.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.