Den utrikespolitiska experten och tidigare ambassadören Ian Bond har pratat om det ryska kärnvapenhotet i podcasten ”Doomsday Watch”, där han säger att västvärlden måste sluta vara så rädda för hotet om kärnvapen.
Den utrikespolitiska experten och tidigare ambassadören Ian Bond har pratat om det ryska kärnvapenhotet i podcasten ”Doomsday Watch”, där han säger att västvärlden måste sluta vara så rädda för hotet om kärnvapen. Bild: Wiktor Nummelin / TT

Experten: Sluta vara rädda för kärnvapen

Under de senaste veckorna har Putin kommit med nya hot om att Ryssland kan komma att använda kärnvapen i Ukraina. ”Det här är ingen bluff”, sa han i ett tv-sänt tal. Men den utrikespolitiska experten Ian Bond säger att vi måste sluta vara så rädda för hoten om kärnvapen.

ANNONS
|

Rysslands president Vladimir Putin har kommit med varningar till väst om att de Ryssland är berett att använda sig av kärnvapen om de provoceras.

Det har fått flera västerländska länder att oroa sig över att kriget i Ukraina kan komma att trappas upp och bland annat USA har höjt ett varnande finger mot Ryssland och varnat tillbaka att ett sådant steg skulle få ”katastrofala konsekvenser”.

Men den utrikespolitiska experten Ian Bond, från tankesmedjan Center for European Reform, säger att västvärlden måste sluta vara – och låta – rädda. Han medverkar i podcasten Doomsday Watch där han samtalar med Arthur Snell om hoten, vilket Sky News rapporterar.

ANNONS

– Ingenting är så provocerande för Putin som svaghet, så ju mer västvärlden säger "vi är rädda att Ryssland kan använda kärnvapen", desto mer sannolikt är det att Putin fortsätter att hota att använda kärnvapen – och kanske till och med använda ett eller två för att visa att han verkligen menar det, säger Ian Bond.

”Betrakta handsken som kastad”

Ian Bond säger att i stället borde meddelandet till Ryssland, som kan vara privat och inte offentliggjort, att "vänligen förstå att om ni använder er av kärnvapen, kommer vi att betrakta handsken som kastad".

Han håller med om att det inte går att helt utesluta att Ryssland kan komma att använda sig av kärnvapen, så tyder det som skett hittills i konflikten på att det inte är särskilt troligt. Ian Bond menar att Ryssland inte reagerat på något ”särskilt sätt” när attacker på Krim-halvön utförts.

– Ryssarna har inte reagerat på något särskilt sätt när vi sett attacker mot absolut obestridligt ryskt territorium som i Belgorod oblast. Det har förekommit ukrainska attacker och ryssarna har inte svarat på det på något särskilt annorlunda sätt, säger han.

– Vi borde sluta skrämma oss själva med att om ukrainarna driver ut ryssarna ur Ukraina så kommer ryssarna att använda sig av kärnvapen. Det köper jag bara inte.

ANNONS

Mobiliseringen – inte krigets vändpunkt

Ian Bond, liksom flera andra experter, tror inte att mobiliseringen kommer att bli krigets vändpunkt.

– Att bara skicka en massa människor med rostiga gevär ut i strid kommer inte att göra jobbet. Man påstår att det finns åtgärder som ska få den ryska försvarsindustrin att öka sin produktion, men under de senaste 30 åren har det ryska försvarsministeriet blivit ganska beroende av internationella komponenter och verktygsmaskiner, säger Ian Bond och fortsätter:

– Det kommer inte att bli lätt för Putin att öka produktionen av utrustning. Så de kommer att dra fram äldre och äldre utrustning från sin förvaring, som tar allt mer tid att få i något slags brukbart skick, vilket är ingen match för de modernare vapen som Nato levererar till Ukraina.

Ryssland har fått en viss hjälp med utrustning från andra länder. Bland annat har Iran skickat drönare som man använt sig av för att skada anläggningar i Ukraina. Men länder som Kina har hittills varit väldigt ovilliga att bli direkt involverade i konflikten och Ryssland har inte sett mycket till internationellt stöd från dem.

– Jag ser inte denna mobilisering som någon spelomvandlare. Den kommer att förlänga kriget och öka antalet offer på båda sidor, särskilt på den ryska sidan. Men kommer Putin att få ett avgörande genombrott genom att skicka ytterligare 100 000 man in i köttkvarnen? Nej, det tror jag inte.

ANNONS

LÄS MER:Kärnvapen i Ukraina – så kan Sverige drabbas

LÄS MER:Putin skärper tonen ytterligare

LÄS MER:Experter: USA skulle upptäcka rysk upprustning

LÄS MER:USA till Ryssland: "Mycket tydliga" om kärnvapen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS