Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Experten: "Nu måste Sverige och Frankrike välja väg"

Under Löfvens besök hos Frankrikes president Macron i går, avhandlades miljöfrågor, migrationsfrågor och säkerhetsfrågor. – Sveriges tidigare samarbeten med Storbritannien går förlorade med Brexit, och nu måste både Sverige och Frankrike välja väg när det gäller fördjupade förbindelser, säger statsvetaren Marie Demker.

Efter mötet hölls en presskonferens där statsminister Stefan Löfven och frankrikes president Emmanuel Macron gav rikligt med artighetsfraser och beröm för varandras arbeten. Emmanuel Macron vill se fler fördjupade förbindelser i säkerhetsfrågor och miljöfrågor med Sverige.
– Emmanuel Macron vill visa upp sina starka pro-europeiska åsikter. Även om besöket uppmärksammas mer i Sverige än i Frankrike så är det viktigt för Macron att visa att han är ett centrum, EU:s nav. Därför tar han emot de skandinaviska ländernas ledare nu, bland annat, säger Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Viktigt att visa ledarskap

Efter en tuff vecka med hårt tryck efter skandalen kring Transportstyrelsen, är det nu viktigt även för Löfven att visa upp sig som en ledare, enligt Marie Demker.
– Ledarskapet tar kropp i rollen att representera sitt land, säger hon.
Under mötet mellan ledarna, som handlade om jobb, migration, säkerhet och miljö, kan vi enligt Marie Demker möjligtvis se ett lite mer offensivt Sverige.
– Sverige har tidigare hållit sig lite på sin kant, vi har inte satsat på att gå in i den inre kärnan av EU-samarbeten. Men på grund av Brexit kan det bli det vi ser framåt. Sverige är inne på ny terräng nu, där både vi och Frankrike måste välja hur mycket vi vill förändra eller fördjupa våra samarbeten, säger hon.
Samtidigt har intresset för svensk politik och svenska lösningar ökat i Frankrike.
– De tittar på hur vi lyckats kombinera fri marknad och välfärd, och när det gäller Macron är de frågorna allra mest intressanta att lösa just nu. Han vill bygga ut välfärden i Frankrike och för att göra det tittar han på Sverige, säger Marie Demker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.