Experten: Därför erkänner Iran nedskjutningen

Iran erkände under lördagsmorgonen att de sköt ned det passagerarplan som störtade utanför Teheran i onsdags. Sammanlagt dog 176 personer – varav 17 hemmahörande i Sverige.
– De hade inte så mycket till val, säger Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

ANNONS
|

Det var i onsdags som ett ukrainskt passagerarplan störtade strax utanför Irans huvudstad Teheran, inte långt efter att det lämnat startbanan. Samtliga 176 passagerare, varav 17 var hemmahörande i Sverige enligt UD, omkom i kraschen. Bland de svenska offren var sju svenska medborgare, resterande tio var folkbokförda i Sverige.

LÄS MER:Minst 170 döda efter flygplan störtat i Iran

LÄS MER:17 hemmahörande i Sverige dog i kraschen

Iran gick snabbt ut med att man misstänkte ett motorhaveri – under lördagen gjorde de en helomvändning och erkände att planet skjutits ned. Enligt Iran, som befinner sig i ett spänt läge i konflikten med USA, skedde det av misstag då planet flög i närheten av en militärbas och misstogs för att vara fientligt.

ANNONS

– Det har kommit så många krav och bevis utifrån att de blev tvungna att erkänna. Det är såklart en enorm prestigeförlust, inhemskt men också gentemot omvärlden, att något sådant här kunde ske. Det går inte att få tillbaka människoliv, men i den mån det går att rädda situationen så bygger det nu på att man genomför en transparent och trovärdig utredning som visar vilka som bär ansvar, säger Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

LÄS MER:Iran: Sköt ner kraschade planet av misstag

Varför erkänner Iran just nu?

– När Justin Trudeau (Kanadas premiärminister) och andra går ut och säger att de har bevis så är det inte längre fråga om några konspirationsteoretiker på Twitter, då måste man liksom ge ett svar. Uppenbarligen har Iran själva också kommit fram till att det här är anledningen.

De inledande uppgifterna som Iran kom med – ska man se dem som rena lögner?

– Det här är inte ett system som är berömt för sin transparens. Nu vet inte jag vem som visste vad, men det första de gör är att försöka blåneka. De visste att någonting hade gått väldigt fel, men poängen är att de vill undvika ansvar. Frågan nu är i vilken utsträckning de är villiga att genomföra en undersökning som faktiskt visar vilka som är ansvariga.

ANNONS

Vad innebär den felaktiga informationen efter att de nu erkänt?

– Det innebär att deras trovärdighet är ännu lägre i ett läge där de verkligen skulle behöva vara trovärdiga, eftersom de ska genomföra en undersökning. Sen är det många andra länder inblandade i den meningen att de har haft offer på planet. De länderna kommer inte att släppa det här förrän de har fått en förklaring som verkar någorlunda rimlig.

Vad innebär det här för Iran rent politiskt?

– Det beror på hur rakryggade de är i att följa de politiska trådarna i det här – oavsett var de leder någonstans – men också om man ställer de ansvariga inför rätta. Om det görs på ett transparent och trovärdigt sätt kanske man kan reparera någon trovärdighet, men det är ett stort frågetecken.

Hur viktigt är det att någon ställs till svars?

– Det är jätteviktigt, det här är en katastrof i alla ordets bemärkelser. Dels är det viktigt för den politiska trovärdigheten internt, dels gentemot de länder som haft offer på det här planet. För att inte tala om offrens familjer.

När Iran nu har erkänt – hur relevant blir den tekniska undersökningen?

– Jag kan ingenting om de tekniska bitarna, men jag misstänker att den tekniska undersökningen blir mindre viktig än utredningen kring vem och varför det sköts ned. En teknisk undersökning syftar ju till att visa vad det tekniska felet var – här fanns inget tekniskt fel. Det handlar snarare om vem som tryckte på knappen och varför den hade en knapp att trycka på.

ANNONS

Det spekuleras fortfarande i att Iran sköt ned planet med avsikt – hur troligt eller otroligt är det?

– Säger man att Iran har gjort det här med flit så måste man ställa frågan: vem är Iran? Regeringen har absolut ingenting att vinna på det här, de måste försöka ro i hamn en utredning och har förlorat både trovärdighet och prestige, vilket även militären har gjort. Jag har väldigt svårt att se vem i Iran som skulle tjäna på att göra det här med flit, vad motivet skulle vara. Även om det inte går att avfärda till 100 procent så låter det för mig extremt osannolikt.

LÄS MER: Hundratals omkomna i nedskjutna flygplan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS