Expert: Utspel i FN präglat av "America first"

President Donald Trumps tal inför FN:s generalförsamling – där han pratade om att förgöra Nordkorea – var ett väldigt starkt hot. Men samtidigt kan det ses som en yttring av Trumps starka övertygelse om att sätta amerikanska intressen först, enligt en expert.

ANNONS
|

- Om Trump anser att USA är hotat, att Nordkorea har ökat sin kapacitet att skicka kärnvapen till amerikanskt territorium – då blir det krig, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Han bedömer att talet var mycket väl förberett.

Trumps FN-utspel om Nordkorea anses vara det kraftfullaste hittills, och ett sorl kunde höras i generalförsamlingen när presidenten sade att diktatorn Kim Jong-Un utför "ett självmordsuppdrag".

ANNONS

- Det var ett väldigt tufft tal där Trump talar om att han ska förgöra Nordkorea, och spänner USA:s militära muskler, säger Blanck.

"Fäbless för militärer"

Även om han gått på FN:s säkerhetsråds linje vad gäller sanktioner för att få Pyongyang att stoppa vapenprogrammet, skiljer sig Trump från andra världsledare genom att återkommande ta till starka militära hot.

- Han har en fäbless för militärer, han tycker om att visa amerikansk militär styrka. Och han omger sig av militärer i sin regering. Det gör han naturligtvis för att visa styrka.

Men när det gäller Nordkorea handlar det inte bara om en styrkeuppvisning, enligt Blanck, utan också om presidentens strävan att sätta USA i första hand.

- I bakgrunden finns naturligtvis att Nordkorea ökat sin kapacitet att attackera, med provsprängningarna bland annat. Och de börjar närma sig USA.

ANNONS

USA i första hand

Donald Trump beskrev även kärnenergiavtalet med Iran som "genant", och bad resten av världen att förena sig med USA för att avbryta Teherans "strävan efter död och förstörelse".

- Han har varit kritisk mot det hela tiden. Under presidentkampanjen sade han att det var ett av de värsta avtal som USA gått in i.

Kärnenergiavtalet anses vara ett väldigt viktigt avtal, påpekar Dag Blanck. Skulle USA dra sig ut det skulle det innebära ett stort slag mot överenskommelsen, som förhandlades fram under lång tid under stor möda.

- Men hela tiden går det här tillbaka till hans linje om "America first", och att man ska se till amerikanska intressen först. Och Trumps intresse för att engagera sig med världen har varit begränsat, säger Blanck.

TT

ANNONS