Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Expert: Svårt fälla någon utan kropp

Polisen kämpar mot tiden i fallet med den försvunna svenska journalisten som senast sågs ombord på uppfinnaren Peter Madsens ubåt. Att få någon fälld för mord eller vållande till annans död utan en kropp är svårt, enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem.

- Om man utan en kropp ska kunna nå framgång med att fastställa en dödsorsak är det jätteknepigt, om andra alternativa händelseförlopp inte helt kan uteslutas, säger Sven-Erik Alhem.

Den danska polisen har riktat in sitt sökarbete efter kvinnan till Køgebukten i Öresund, där ubåten Nautilus sjönk under fredagen.

Ubåtsägaren Peter Madsen sitter häktad misstänkt för att ha vållat hennes död.

Kan berätta

Polisen betraktar ubåten som en potentiell brottsplats och misstänker att den sänkts avsiktligt.

För utredningen är det nu av yttersta vikt att hitta kvinnan – död eller levande, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem till TT.

- Att återfinna en kropp, om man inte lyckas återfinna en levande person, och också inom snar tid, är helt avgörande, säger Alhem.

Det finns alltid en möjlighet att någon vill försvinna av egen fri vilja, påpekar han. Fall finns också där personer handlat i panik och gjort sig av med en kropp efter en person som dött av en olyckshändelse.

- Hittar man en kropp kan den, normalt vid en obduktion som genomförs inom rimlig tid efter döden, berätta väldigt mycket som aldrig kan framgå vid en vanlig brottsplatsundersökning, säger Alhem.

Fåtal fall

I Sverige finns ett fåtal fall där människor dömts för mord utan att offret återfunnits.

- Då måste man eliminera alla andra tänkbara scenarion. Att någon frivilligt åkt utomlands för att börja ett nytt liv under en annan identitet till exempel. Och det måste finnas en enorm stödbevisning för att gärningen är utförd. Det räcker inte med ett erkännande, säger Alhem.

Att hitta en eventuell kropp är också en kamp mot tiden.

- Liksom all annan bevisning påverkas en kropp av tiden. Den blir i sämre och sämre skick och till slut kan den inte längre leda till en fastställelse av dödsorsaken. Då hamnar man också i en ovisshet kring om det kan vara ett annat händelseförlopp än det som åklagaren tänkt sig, säger Alhem.