Nordkoreansk militär visar upp sig på lördagen i huvudstaden.
Nordkoreansk militär visar upp sig på lördagen i huvudstaden.

Expert: Robottestet påverkar inte i stort

ANNONS
|

- Orden väger ingenting längre. Nu vill man visa att det är slut med daltandet, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT om den amerikanska hållningen.

Det misslyckade testet – roboten förstördes enligt amerikansk militär "nästan omedelbart" – utfördes från Sinpo-området på östkusten bara en dag efter en militärparad i Pyongyang, arrangerad till minne av Nordkoreas landsfader Kim Il-Sung, där militären rullade fram pjäser som såg ut som nya långdistansrobotar.

ANNONS

Kanske var det heller ingen tillfällighet att det kom strax före Pences besök i Sydkorea. Pyongyang har stor känsla för tajming i sina provokationer men Hellström noterar att retoriken redan länge har varit uppskruvad till det maximala och att USA-företrädare mer börjat tona ner orden för att i stället kort klargöra att tålamodet är slut och att det nu är hårda politiska och militära åtgärder som övervägs.

Orubbat stöd

Några av åtgärderna är att beordra egna krigsfartyg närmare Koreahalvön, och fortsätta med planerna på ett missilförsvarssystem i Sydkorea.

Det nya robottestet påverkar heller inte planerna på missilförsvar, tror Hellström.

- Man har redan kommit mycket längre med det på kort tid än vad som tidigare planerats.

"Förändrar inte"

Nordkorea har också lovat att ta fram en interkontinental robot (ICBM) och hotar USA med kärnvapen, men Hellström tror alltså inte att testet påverkar hur det stora schackbrädet är uppställt.

- Det här bekräftar att Nordkoreas ambitioner ligger fast, men oavsett om det lyckats eller misslyckats förändrar inte det dynamiken på längre sikt.

ANNONS

Mike Pence själv, som kom till Sydkorea som första destinationen på en tio dagar lång Asienturné, underströk i ett tal inför amerikanska trupper i landet att USA:s stöd för Sydkorea är orubbat.

- Vårt engagemang i den här historiska alliansen med de modiga människorna i Sydkorea har aldrig varit starkare, säger Pence.

Sydkorea, som hyser över 28000 amerikanska militärer, har kallat paraden och provskjutningen en kraftdemonstration som "hotar hela världen" men från USA:s håll är alltså tongångarna mer tillbakahållna.

"Fräste bort"

En rådgivare till Mike Pence påpekar för nyhetsbyrån Reuters att testet misslyckades, liksom ett test i februari.

- Vi behöver inte ta till några kraftigare åtgärder med anledning av det.

Enligt rådgivaren ska den goda nyheten vara att roboten, av typen medeldistans, "fräste bort inom fem sekunder".

Kina oroas över missilförsvarssystemet men efter testet säger sig HR McMaster, Vita husets nye nationelle säkerhetsrådgivare, höra mer förståelse från Peking.

ANNONS

- Jag anser att det finns en internationell konsensus nu – kineserna och det kinesiska ledarskapet inkluderade – om att det här är en situation som inte bara kan fortsätta.

TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

ANNONS