Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poliser arbetar vid platsen i Polen där en robot slog ned under tisdagen.
Poliser arbetar vid platsen i Polen där en robot slog ned under tisdagen. Bild: Michal Dyjuk/AP/TT

Expert om robotnedslaget: Rysslands fel oavsett

Det är oklart vem som avfyrade roboten som slog ned i Polen och dödade två personer på tisdagen.
Men oavsett vem som skjutit upp den kommer Ryssland att få skulden, säger krigsvetaren Ilmari Käihkö.

Både Ryssland och Ukraina har luftvärnsrobotar av typen S-300. Men att något av länderna avsiktligen skulle attackera ett Natoland är inte troligt, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Det är svårt att se att Ryssland medvetet skulle attackera Polen, säger han, och också om det visar sig att roboten kom från Ukraina är det troligen ett misstag.

– Vi ska inte glömma att Ukraina har försvarat sig mot Rysslands anfall i går, så det är ändå Ryssland som är skyldigt, även om det är en ukrainsk robot. Skillnaden då är att det inte har varit en avsiktlig attack från Ryssland, säger Ilmari Käihkö.

"Beroende av stöd"

– Det är svårt att se att Ukraina skulle göra något sånt här avsiktligt, de är väldigt beroende av stöd från oss och de är inte villiga att ta risker som skulle leda till att stödet minskar.

USA:s president Joe Biden sade redan under tisdagskvällen att det enligt tidiga uppgifter inte verkade som att roboten kom från Ryssland. Ryssland, å sin sida, kallar händelsen en "provokation".

– Det sker misstag och oväntade händelser hela tiden, såsom det här kan vara. Men givetvis ska vi göra vårt yttersta att se till att minska riskerna. Och att polska medborgare dör på grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina, det är oacceptabelt, säger Ilmari Käihkö.

Nato avvaktar svar

Eftersom Polen är ett Natoland kommer alliansen att behöva ta ställning till händelsen. En möjlighet för Polen är att åberopa artikel 4 i Natofördraget, vilket innebär att medlemsstaterna samråder om händelsen, vilket antagligen kommer att leda till ett uttalande från Nato.

Men det kan dröja, framför allt eftersom man behöver klarlägga exakt vad som har hänt. För även om det har börjat komma bedömningar är det inte helt fastslaget och Nato vill inte agera förhastat.

– I första hand måste man veta vad som har hänt, vad det är man ska uttala sig om. Dessutom är det ju en allians med 30 länder, så man måste också höra allas perspektiv och på något sätt försöka komma fram till en hållning, säger Jakob Gustafsson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Även han ser det som mest sannolikt att det handlar om en olyckshändelse, oavsett vilken sida i kriget som avfyrat roboten.

– Nato kommer antagligen att slå fast att huvudansvaret för att den här situationen har uppstått är Rysslands, i Natos ögon. Det är ju Ryssland som har inlett ett anfallskrig mot Ukraina, och de omfattande ryska robotangrepp som skedde under gårdagen får följdverkningar.

Samtidigt har Nato och USA har varit måna om att undvika en eskalation, eller att alliansen skulle bli direkt indragen i konflikten, så ett uttalande blir en balansgång.

– Man är mån om att inte agera förhastat, att se till att ha ordentligt på fötterna och veta vad man ska reagera på, säger Jakob Gustafsson.