Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soldater vaktar en kyrka i Colombo efter söndagens attacker i Sri Lanka.

Expert om dåden: Svårt att se inhemskt motiv

Sri Lanka har en våldsam och blodig historia. Men det är svårt att hitta motiv till attackerna i någon inhemsk konflikt, menar freds- och utvecklingsforskaren Camilla Orjuela.

Trots en konfliktfylld historia har något som liknar söndagens attacker, med en rad koordinerade bombdåd, inte inträffat i landet tidigare, enligt Camilla Orjuela, som forskar kring Sri Lanka vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

- Det är inte troligt att några krafter inom Sri Lanka har kapaciteten eller intresset att göra detta, med de här specifika målen. Däremot kan det få konsekvenser för interna konflikter. Det finns en fruktansvärd oro nu för att någon grupp i samhället får skulden, säger Camilla Orjuela.

"Litet stöd för väpnad kamp"

Landet präglades länge av inbördeskriget mot gerillagruppen Tamilska tigrarna, som kämpade för självständighet för den tamilska minoriteten, men för tio år sedan krossades upproret.

- Hela Tamilska tigrarna upplöstes. Även om det finns ett tamilskt missnöje så finns det ett väldigt litet stöd för någon väpnad kamp och vi har inte sett några självmordsdåd utförda av sympatisörer för tigrarna efter krigsslutet, säger Camilla Orjuela.

Svårt att hitta motiv

Flera av bombdåden var riktade mot kyrkor. Det har funnits kritik från buddistiska grupper att kristendomen, liksom islam, växer, men forskaren har svårt att se att någon inhemsk religiös konflikt skulle ligga bakom bombningarna.

- Det har förekommit enskilda våldsamheter historiskt mot muslimer och kristna, men absolut inte i den här skalan, säger Camilla Orjuela.

Inte heller inom den muslimska minoriteten är det enkelt att hitta något klart motiv, menar forskaren.

- Under Sri Lankas våldsamma historia har det inte funnits några muslimska väpnade grupper eller något stöd för internationella terrorgrupper, säger Camilla Orjuela.