Expert om avskedstalet: "Typiskt Obama"

En tårfylld Barack Obama talade bitterljuvt om demokratin och försökte ingjuta hopp i oroliga amerikaner. Hans avskedstal som USA:s president beskrivs som såväl klassiskt som typiskt för Obama.

ANNONS
|

- Det var klassiskt Obama, att det både blickade tillbaka men även pekade mot framtiden och på de utmaningar som landet står inför, och ändå uppmuntrade till en optimistisk syn på framtiden, säger Erik Brattberg, utrikespolitisk analytiker vid den politiskt oberoende tankesmedjan McCain Institute i Washington DC, till TT.

- Obama knöt ihop säcken, och vävde in sina politiska framgångar.

ANNONS

Ett av huvudbudskapen var:

- Arbetet är inte klart än, det kommer att krävas ytterligare engagemang från amerikaner.

Obamas tal var ovanligt långt och hölls inte i Vita huset utan i hans hemstad Chicago, där det hela började för åtta år sedan. Där höll han sina segertal både 2008 och 2012. Det blev lite av ett "pep talk" till de egna fansen, men också ett enande tal, där Obama talade till amerikaner som ett folk, säger Brattberg.

Mer känslomässig

- Det syftade till att lugna ned demokrater och amerikaner som är oroliga för framtiden och för vad Trump kommer att innebära. Ett budskap om att saker och ting kommer att bli bra.

- Han försökte ingjuta hopp och optimism om framtiden också. Han återknöt till flera centrala teman om att historien ändå rör sig i en positiv utveckling och att under hans tid som president har USA blivit en bättre plats.

ANNONS

Samtidigt skickade det en signal till Donald Trump om vad prioriteringarna bör vara, säger Brattberg.

- Han var ovanligt känslomässig och sentimental. Han brukar vara lugn och cool, men det här var en mer känslomässig Obama än vad vi brukar se honom.

Han tror att talet kommer att ses som ett av Obamas bästa:

- Retoriskt var det ett gripande och sentimentalt tal, och inramningen framför alla fans i Chicago gjorde det också storartat. Just det här budskapet tror jag att vi kommer att minnas. Att USA står inför allvarliga utmaningar men att det ändå finns hopp.

Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, gör en likarartad analys:

- Det var ett på många sätt typiskt Obama-tal. Ett oerhört välformulerat tal. Genomtänkt och väl framfört, säger han.

ANNONS

Förtäckt kritik?

Men enligt Dag Blanck var det ett tal fullt av idéer snarare än känslor, där den avgående presidenten tittade framåt i stället för att prata om sitt eftermäle.

- Den största delen ägnade han åt de utmaningar som han ser att USA har framför sig. Inte bara på ren policynivå, utan på ett mer generellt plan. Hur det amerikanska samhället kan förbättras och vad som krävs, helt enkelt. På ett ganska sofistikerat sätt. Typiskt Obama.

Den avgående presidenten tog upp flera ämnen, som rasfrågan, ekonomisk ojämlikhet, hot mot demokratin och förakt mot fakta som vuxit den senaste tiden.

- Däri låg kanske en förtäckt kritik mot Trump. Mot det som burit fram Trump, säger Dag Blanck.

Obama underströk på nytt behovet av enighet samtidigt som han sade att saker faktiskt blivit bättre i USA.

- Han är i grunden en optimist. Det har han alltid varit. Amerika kan fixa det här, problemen som finns. Det går.

ANNONS

ANNONS