Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Expert: Låsta positioner inför Korea-samtal

De utlovade samtalen mellan Nordkorea och USA kommer inte att leda till mycket, enligt Brad Glosserman, gästprofessor vid japanska universitetet Tama. Japan oroas också för att lämnas i sticket i en amerikansk iver att teckna ett avtal som skyddar det egna landet, enligt honom.

Brad Glosserman ser två huvudorsaker till att Nordkorea verkar ha lockats till förhandlingsbordet. Det första är att diktaturen nått så pass stora framsteg med kärnvapenprogrammet att man nu kan ta en paus. Det andra att sanktionerna mot landet biter och att dess valutareserver tryter.

Att USA:s president Donald Trump skulle ha skrämt regimen med sin hårdföra retorik, tror Glosserman dock inte.

- Men uppriktigt sagt har Nordkorea alltid varit berett att prata om kärnvapennedrustning på den koreanska halvön. Problemet är att sättet de ser på kärnvapennedrustning är radikalt annorlunda än alla andras, säger han till TT.

Sedan USA tog bort sina taktiska kärnvapen från halvön 1991 är det Nordkorea som har de enda kärnvapnen där.

- Vad Nordkorea menar med kärnvapennedrustning är uteslutandet av all möjlig användning av kärnvapen på halvön, och det inkluderar ett stopp på USA:s allianser med Sydkorea och Japan, och bortdragandet av amerikanska styrkor. Och det kommer inte att hända.

Vill ses som kärnvapenmakt

Att Nordkorea plötsligt skulle vara berett att rusta ned sina kärnvapen är han skeptisk till. Kärnvapen är inskrivna i landets konstitution, där dessa beskrivs som ett rättvisans svärd.

- Det är kulmineringen av tre generationer av ledarskap, som har lärt sig läxan av Irak och Libyen – att man riskerar att utpressas eller avsättas om man saknar kärnvapen. Nordkorea är också genuint oroliga för amerikanska hot och attacker, och kärnvapnen är det enda som de är bättre på än Sydkorea, och enda anledningen till att världen lyssnar på dem.

Enligt Glosserman skulle Nordkorea i första hand vilja erkännas som en kärnvapenmakt likvärdig USA, i andra hand som en av de erkända kärnvapenmakterna, i tredje hand en kärnvapenmakt som tolereras av internationella samfundet, liknande Pakistans status. Det sistnämnda ses som det mest realistiska alternativet.

- Det är så klart extremt riskfyllt. Men det är vad jag tror deras position är, att "vi kommer ge upp våra kärnvapen när ni gör det, och fram till dess inte sprida tekniken".

För Sydkoreas del anser man att samtal alltid är bra.

- De vill minska spänningarna, då ett krig skulle utkämpas på deras territorium. De vill nog också förbättra relationen, för att få till familjeåterförningar och tillgång till billig arbetskraft, men främst för att få bort Nordkorea från dagordningen, då landet skymmer möjligheten till en mer progressiv politik.

Oro från Tokyo

Skulle ett möte mellan Donald Trump och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un äga rum skulle det ses som en enorm propagandaseger i Nordkorea.

- Jag säger inte att det är något dåligt, bara att det är viktigt, säger Glosserman.

Från Tokyo ser man med oro på att hamna vid sidan om en eventuell uppgörelse mellan USA och Nordkorea. Det är oklart om Nordkorea har kapacitet att skicka en kärnvapenrobot mot amerikanska fastlandet, medan kapaciteten att slå mot Japan redan finns. Tokyo ser en risk att Trump i sin iver tecknar ett avtal med Nordkorea som innebär att USA tryggas, men lämnar dess allierade exponerade.

- Det skulle göra Japan skräckslaget och störa sydkoreanerna, säger Glosserman.

TT: Är Nordkoreas förhandlingsläge bättre nu än vid tidigare förhandlingar?

- Absolut, tidigare bad man Nordkorea att sluta försöka, nu ber man Nordkorea att ge upp något, det är jäkligt mycket mer värdefullt, säger han.