Människor jublar i Pyongyang när de ser nyhetssändningen som bekräftar att en internkontinental robot skjutits upp.
Människor jublar i Pyongyang när de ser nyhetssändningen som bekräftar att en internkontinental robot skjutits upp.

Expert: Kommer att bli en upptrappning

Nordkoreas senaste robottest ökar kortsiktigt spänningarna. Nya sanktioner och ytterligare tester är att vänta, tror Niklas Swanström vid tankesmedjan ISDP. Men det kan också innebära en öppning för dialog.

ANNONS
|

Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP), beskriver roboten som kraftigare och stabilare än tidigare.

– Det ser ut som att stridsspetsen var väldigt lätt. Kommer den att orka ta ett kärnvapen hela vägen till USA? Det är tveksamt. Det finns en del frågetecken, men det är ett enormt steg framåt för Nordkorea, säger han.

Anledningen till att det dröjt drygt två månader sedan det senaste testet är flera, enligt Swanström. Den främsta är att man helt enkelt har behövt analysera resultaten från tidigare tester och integrera dem i den omgjorda roboten. En annan aspekt är att man velat vänta till efter partikongressen i Kina, som hölls i mitten av oktober.

ANNONS

– Jag tror att Kina var väldigt tydligt och sade att gör ni det här (under kongressen) så kommer konsekvenserna att vara stora.

Vill inte provocera

Swanström tror inte att Nordkorea väntade in någon förhandlingslösning.

– De var inte intresserade av att förhandla innan man är en kärnvapenmakt. Jag tror fortfarande inte att man är intresserade av att förhandla bort kärnvapnen, det ska man inte ha någon illusion om.

Hur mycket handlar om teknik och hur mycket är politik?

– Nordkorea gör ingenting bara för att provocera, för det kostar för mycket. Det här har ju ett militärt ändamål, att man verkligen försöker att utveckla sina kärnvapen. Det fyller också ett inhemskt behov, att Kim Jong-Un kan säga att han har utvecklat ett sätt att försvara Nordkorea och att han står upp mot internationella aggressioner.

Roboten Hwasong-15 sköts på tisdagen upp från det nordkoreanska fastlandet. Färden pågick i 53 minuter och roboten nådde en höjd på nära 450 mil innan den störtade i Japanska havet, enligt statlig tv. Landets diktator Kim Jong-Un har enligt uttalandet förklarat att Nordkorea nu nått det efterlängtade målet att bli en kärnvapenmakt.

– Om Nordkorea kan gå ut och säga att man har kapacitet att nå USA, kan det här möjligtvis leda till en förbättring av möjligheterna till dialog, även om det finns stora begränsningar av vad man från nordkoreanskt håll är villig att diskutera, säger Swanström.

ANNONS

Ytterligare sanktioner

Samtidigt innebär ett Nordkorea med kärnvapen huvudbry för omvärlden.

– Det internationella samfundet kan ju inte erkänna Nordkorea som en kärnvapenmakt, då skulle vi öppna upp för proliferering (spridning) av kärnvapen. Man får kanske hitta någon lösning där man säger att man förstår att Nordkorea är en kärnvapenmakt, men vi kommer aldrig att erkänna det.

Kortsiktigt tror Swanström att ytterligare sanktioner är att vänta, möjligtvis riktade mot sjöhandeln.

– Och det kommer att bli ytterligare tester från Nordkoreas sida. Det kommer att bli en upptrappning, kortsiktigt.

ANNONS