Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tonläget mot Iran har skärpts sedan Donald Trump blev amerikansk president.

Expert: Kan sluta i bombanfall mot Iran

USA kallar hem diplomater – med hänvisning till ett ökat hot från Iran. Om amerikanska mål utsätts för attentat kan USA svara med bombanfall mot Iran, säger Rouzbeh Parsi, chef för Utrikespolitiska institutets Mellanösternprogram.

USA:s utrikesdepartement har beordrat icke-nödvändig myndighetspersonal i Irak att lämna landet, något som påstås bero på en hotbild kopplad till Iran. Flera andra länder ställer in sina militära träningsinsatser i Irak med hänvisning till säkerhetsläget.

- Troligtvis är det ett resultat av att man är rädd för att den eskalerande situationen, och USA:s fortsatta aggressiva stil gentemot Iran, kan leda till skärmytslingar et cetera. Risken är då stor att Iran försöker slå mot amerikanska mål i Irak, säger Rouzbeh Parsi.

Känd Iranhök

Washingtons tonläge mot Teheran skärptes i och med att John Bolton, känd Iranhök, klev in som nationell säkerhetsrådgivare åt president Donald Trump.

Nyligen beordrade Vita huset strids- och bombflyg och ett hangarfartyg till Mellanöstern. Motivet uppgavs vara att man fått indikationer om ett förestående hot mot amerikanska intressen – något som kopplades till Iran.

- USA vill inte ha krig med den iranska regimen, men vi är fullt beredda på att svara på alla attacker, oavsett om de kommer via ombud, revolutionsgardet eller reguljära iranska styrkor, sade Bolton i samband med att hangarfartyget sändes till Mellanöstern.

Landkrig inte aktuellt

Om situationen eskalerar, exempelvis genom ett attentat mot amerikanska intressen, skulle det kunna leda till att USA svarar med bombanfall mot Iran, menar Rouzbeh Parsi.

- Generellt sett kan Bolton inte sälja in landkrig till Trump och hans väljare, säger Parsi.

Konflikten mellan USA och Iran har trappats upp sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet i fjol. USA har infört omfattande sanktioner mot Iran och Trump har beslutat att terrorstämpla det iranska revolutionsgardet, en del av den iranska statsapparaten som USA kallar en "statssponsor av terrorism".

Iran har svarat med att dra sig ur delar av kärnenergiavtalet och hotat med att stänga inloppet till Persiska viken.