Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Theresa May fotograferad när hon sitter i baksätet i sin bil på väg ut från det brittiska parlamentet. Bilden är från den 27 mars.

Expert: Kan rädda ansiktet på brexitörerna

Theresa Mays löfte om att avgå om brexitavtalet röstas igenom i parlamentet kan vara ett sätt att rädda ansiktet på de mest hårdföra brexitörer som börjat gå mot att stödja avtalet, säger en expert. Men premiärministern skulle ändå få svårt att sitta kvar.

- Först och främst handlar det om att hon vill försäkra vissa konservativa parlamentariker om att hon inte kommer att vara den som leder de framtida förhandlingarna om förhållandet mellan Storbritannien och EU. Det förtroende som hon haft bland dem har nyligen förbrukats, säger Nicholas Aylott, expert på brittisk politik och docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

- Det kan också vara en ursäkt för många i den hårdaste brexitfalangen att backa från sina tidigare positioner, många av dem har förstått att Mays avtal är den hårdaste brexit som de kan få. Att May nu offrar sig kan rädda ansiktet på dem.

Kommit till vägs ände

Det är svårt att sia om huruvida Mays erbjudande att avgå kommer att räcka hela vägen, enligt Aylott som jämför det med en 50–50-situation. Hur som helst hade May tvingats avgå ändå, eftersom hon helt enkelt inte längre har det stöd i partiet som hon en gång haft.

- Hon har haft ett nästintill omöjligt uppdrag, att skapa en majoritet både i parlamentet och i partigruppen. Det har varit en otroligt slitsam process som har skapat djupa splittringar i parlamentsgruppen, i Konservativa partiet och i landet. Hon har inga kompisar kvar, ingen stödfalang. Hon har kommit till vägs ände, säger Nicholas Aylott.

Johnson trolig ersättare

Han tror att den tidigare utrikesministern Boris Johnson, som även varit Londons borgmästare, har stor chans att ersätta May som partiledare.

- Det är en ganska öppen konkurrens om posten. Men de flesta kommentatorer tror att det är ganska sannolikt att partiet väljer Boris Johnson om han klarar sig genom det första steget och blir nominerad av parlamentsgruppen.