Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

LRA-ledaren Joseph Kony (till vänster) pratar med journalister 2006. Arkivbild.

Expert: Joseph Kony har "dött" gång på gång

Obekräftade rapporter om att den ökände krigsherren Joseph Kony gripits i Bir Tawil, vid gränsen Sudan–Egypten, har spridits i Sudan. Men uppgifterna, som tillskrevs landets informationsminister, stämmer förmodligen inte. Enligt en expert har falska uppgifter om Kony planterats i medier åtskilliga gånger.

- Det känns som en noga påhittad historia. Men det kan man inte veta förrän man antingen får den bekräftad eller dementerad, säger Sverker Finnström, docent och universitetslektor vid Uppsala universitet och expert på Herrens motståndsarmé och dess ledare Joseph Kony.

Att han sades ha gripits i just Bir Tawil indikerar att historien kan vara påhittad. Området är – liksom Kony – ett mytiskt område i sig. Det är en del av Sudan vid gränsen mot Egypten som inget av länderna gör anspråk på.

Inte bekräftat

Däremot befinner sig Joseph Kony troligen i Sudan, enligt Finnström.

- Jag har inte hittat något via mina källor eller kontakter, säger Finnström om det påstådda gripandet.

Han har inte heller sett någon bekräftelse på en dementi vilket det nu ryktas om på sociala medier.

TT publicerade historien på måndagen, dock med betoning på att uppgifterna var obekräftade.

Sverker Finnström berättar att Kony "dött" om och om igen, ända sedan han började forska i ämnet. Innan LRA och dess ledare blev enormt uppmärksammad internationellt i samband med reportagefilmen "Kony 2012" handlade det mest om ugandisk regeringspropaganda.

- Han hade förlorat ett ben i en strid, han låg på ett militärsjukhus i Khartum, han var döende i aids.

"Dog" två gånger i fjol

Senast för ett år sedan publicerades rykten i franskspråkig press om att han dött.

- Det publicerades också en ren fejknyhet för ungefär ett år sedan om att han dött, med uttalanden från amerikanska elitförband som inte var inblandade i den här jakten. Det var en planterad nyhet, säger Sverker Finnström.

Joseph Kony och hans LRA har spridit skräck i flera afrikanska länder under decennier. I våras kallade USA hem sina soldater från Centralafrikanska republiken efter att ha deltagit i jakten sedan 2011.