LRA-ledaren Joseph Kony (till vänster) pratar med journalister 2006. Arkivbild.
LRA-ledaren Joseph Kony (till vänster) pratar med journalister 2006. Arkivbild.

Expert: Joseph Kony har "dött" gång på gång

Obekräftade rapporter om att den ökände krigsherren Joseph Kony gripits i Bir Tawil, vid gränsen Sudan–Egypten, har spridits i Sudan. Men uppgifterna, som tillskrevs landets informationsminister, stämmer förmodligen inte. Enligt en expert har falska uppgifter om Kony planterats i medier åtskilliga gånger.

ANNONS
|

- Det känns som en noga påhittad historia. Men det kan man inte veta förrän man antingen får den bekräftad eller dementerad, säger Sverker Finnström, docent och universitetslektor vid Uppsala universitet och expert på Herrens motståndsarmé och dess ledare Joseph Kony.

Att han sades ha gripits i just Bir Tawil indikerar att historien kan vara påhittad. Området är – liksom Kony – ett mytiskt område i sig. Det är en del av Sudan vid gränsen mot Egypten som inget av länderna gör anspråk på.

ANNONS

Inte bekräftat

Däremot befinner sig Joseph Kony troligen i Sudan, enligt Finnström.

- Jag har inte hittat något via mina källor eller kontakter, säger Finnström om det påstådda gripandet.

Han har inte heller sett någon bekräftelse på en dementi vilket det nu ryktas om på sociala medier.

TT publicerade historien på måndagen, dock med betoning på att uppgifterna var obekräftade.

Sverker Finnström berättar att Kony "dött" om och om igen, ända sedan han började forska i ämnet. Innan LRA och dess ledare blev enormt uppmärksammad internationellt i samband med reportagefilmen "Kony 2012" handlade det mest om ugandisk regeringspropaganda.

- Han hade förlorat ett ben i en strid, han låg på ett militärsjukhus i Khartum, han var döende i aids.

"Dog" två gånger i fjol

Senast för ett år sedan publicerades rykten i franskspråkig press om att han dött.

- Det publicerades också en ren fejknyhet för ungefär ett år sedan om att han dött, med uttalanden från amerikanska elitförband som inte var inblandade i den här jakten. Det var en planterad nyhet, säger Sverker Finnström.

ANNONS

Joseph Kony och hans LRA har spridit skräck i flera afrikanska länder under decennier. I våras kallade USA hem sina soldater från Centralafrikanska republiken efter att ha deltagit i jakten sedan 2011.

TT

Fakta: Herrens motståndsarmé

Herrens motståndsarmé (LRA), som grundades 1987 och leds av Joseph Kony, är en gerilla­grupp som skapat stort lidande för civilbefolkningen i Uganda de senaste decennierna. LRA utkämpade 1987–2006 ett gerillakrig från baser i norra Uganda och södra Sudan. Våldsamma övergrepp skedde mot civila. I dag är LRA i praktiken besegrat.

Gerillagruppen har ofta beskrivits som en kristet fundamentalistisk rörelse. De religiösa motiven har dock ansetts vara av underordnad betydelse. Det finns inte heller någon tydlig politisk inriktning bortsett från motståndet mot Ugandas regering.

Sedan LRA tvingades på flykt från Uganda kämpar gruppen främst för att säkra sin egen överlevnad.

LRA påstås ha dödat uppåt 10000 människor och drivit 220000 på flykt åren 1993–1998.

Ugandas regering antog år 2000 en lag som ger amnesti för personer som stridit mot regeringen om de lägger ned sina vapen. Den lagen omfattar dock inte LRA:s ledare.

År 2005 utfärdade den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) häktningsorder för fem LRA-ledarna – bland dem Joseph Kony. Fredsförhandlingar inleddes ett år senare, men trots att enighet nåddes dök Kony inte upp när avtalet skulle skrivas under 2008.

LRA:s uppskattades under 2000-talet första decennium uppgå till mellan 1000 och 3000 personer. Sedan dess har gerillagruppen försvagats ytterligare till några hundratal personer.

USA erbjuder en belöning på fem miljoner dollar för den som kommer med uppgifter som leder till Konys gripande.

Enligt FN ökade LRA sina aktiviteter under första kvartalet 2016 och har angripit större byar än tidigare. Mellan april 2017 och mars 2018 dödade gruppen nio människor och kidnappade 129 personer.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS