En förhoppningsvis icke-skarpladdad GBU-43 ställs ut på Eglin-flygbasens museum i Florida i USA.
En förhoppningsvis icke-skarpladdad GBU-43 ställs ut på Eglin-flygbasens museum i Florida i USA.

Expert: Jättebomben ska skrämma Kim Jong-Un

ANNONS
|

GBU-43, USA:s starkaste konventionella bomb, testades för första gången i mars 2003 inför den USA-ledda invasionen av Irak. Fjorton år senare har USA:s militär varit inblandad i flera konflikter utöver de pågående krigen i Irak och Afghanistan: däribland Libyen, Syrien, Somalia, Jemen och mot talibanerna i de pakistanska bergen som gränsar mot Afghanistan.

Inte längre prestigeförlust

Men GBU-43 lades på hyllan fram till klockan 19.32 på torsdagskvällen, afghansk tid, när den fälldes mot det IS-kontrollerade grottsystemet i Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen i Afghanistan, nära gränsen mot Pakistan.

- Under George W Bush fanns fortfarande hopp om att vinna Afghanistankriget utan så stora bomber. Och Barack Obama drog sig eftersom det skulle kunna ha uppfattats som ett misslyckande av den stora truppinsats som han genomförde 2009–2011. Det behöver inte Donald Trump förhålla sig till, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och säkerhetspolitisk forskare vid Utrikespolitiska institutet.

ANNONS

- Dessutom har han sagt att han ska bomba skiten ur IS vilket man nu skulle kunna hävda att han gjort.

Bomben, som släpps med fallskärm från ett fraktflygplan, har en sprängkraft som motsvarar 11000 kilo av sprängämnet TNT.

Det är inte förvånande att USA valde att fälla bomben, enligt Hallenberg, eftersom det har visat sig svårt för USA och Afghanistans armé att inta bergsområdet där IS-krigarna finns. USA:s styrka på omkring 8500 militärer i landet är otillräcklig för en sådan insats, och är dessutom inte tänkt att användas i strid.

USA spänner musklerna

Däremot kan tidpunkten tyda på att den har ett dubbelt syfte – att demonstrera USA:s militära kapacitet för Nordkoreas diktator Kim Jong-Un som misstänks förbereda ännu ett kärnvapentest.

- Donald Trump har genomfört tre stora militära åtgärder på kort tid. Den första är robotattacken mot syriska förband, den andra att skicka en hangarfartygsgrupp mot Koreahalvön, och den tredje att fälla GBU-43. Det är svårt att tro att det är en tillfällighet att det sker så nära inpå det som USA tror är ett planerat nordkoreanskt kärnvapentest, säger Hallenberg.

ANNONS
TT

ANNONS