Storbritanniens pressade premiärminister Boris Johnson har mötts av ännu ett nederlag. Arkivbild.
Storbritanniens pressade premiärminister Boris Johnson har mötts av ännu ett nederlag. Arkivbild. Bild: Christopher Furlong/AP/TT

Expert: I vanliga fall hade Johnson fått avgå

Högsta domstolens olagligförklarande av regeringens stängning av parlamentet slår ner som en bomb i brittisk politik. I vanliga fall hade en premiärminister tvingats avgå efter en sådan dom, säger en brittisk expert.

ANNONS

– Ordet historisk överanvänds ofta. Men i det här fallet är det definitivt rätt ord, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge.

Hon får medhåll av Thomas Persson, universitetslektor vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

– Det är sättet Högsta domstolen uttrycker sig på, att det har undergrävt grunderna för den parlamentariska demokratin. Det är en stor kris för Boris Johnson och hans regering, säger han.

"Enorm press"

Barnard är förvånad över att domstolen inte bara dömer ut regeringens beslut att stänga parlamentet – utan dessutom gör det utan att skräda orden.

– Det är den absolut mest omfattande dom som kunde ha utfärdats. Många trodde att domstolen skulle nöja sig med att understryka sin rätt att ta upp ett sådant här fall. Att gå så långt som att slå fast att uppmaningen till drottningen att stänga parlamentet var rent ut sagt olaglig, det var det få som trodde, säger Barnard, och tillägger:

ANNONS

– Det som är så frapperande är att det nu står klart att premiärministern och andra framstående personer i hans regering har varit inblandade i olagliga handlingar. Det är sannerligen anmärkningsvärt.

Under normala omständigheter hade en dom av den här kalibern lett till att premiärministern sett sig tvungen att avgå, säger Barnard. Men Boris Johnson har inför HD:s beslut sagt att han inte ser någon anledning att lämna sin post.

– Pressen på honom kommer att bli enorm. Men jag skulle gissa att han sitter kvar.

"Hett om öronen"

Thomas Persson säger att Johnson lidit många nederlag under sin korta tid som premiärminister, men tror inte att han avgår efter Högsta domstolens beslut.

– Men det kommer att osa hett kring öronen på honom.

Persson tror däremot att ett nyval blir alltmer sannolikt.

– Vi har en premiärminister som bara är vald av sitt parti, han har inte ett folkligt mandat och nu leder han dessutom en väldigt svag regering. Förr eller senare kommer vi få ett val.

Comeback för parlamentet

Själva processen att föra Storbritannien ut ur EU påverkas inte nödvändigtvis av Högsta domstolens dom.

Grundförutsättningarna ligger fast: att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober och att Boris Johnson in i det sista försöker övertyga EU om att förhandla om det avtal enligt vilket brexit ska ske.

ANNONS

Domen innebär dock att parlamentet nu åter kan sammanträda.

– Därmed kommer parlamentet att ha möjlighet att blanda sig i brexitprocessen i högre utsträckning igen, säger Barnard.

Mattias Mächs/TT

ANNONS