Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA med president Donald Trump drar sig ur kärnenergiavtalet – inför hårda sanktioner mot Iran.

Expert: Historiskt misstag

Europa kan tvingas in i sanktioner mot Iran av USA, som drar sig ur kärnenergiavtalet, enligt en expert.

- Det är ett historiskt misstag av USA att säga upp ett fungerande avtal, säger Jan Hallenberg, forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet, i en intervju i Sveriges Radios Studio Ett.

Beslutet medför att USA kommer att återinföra sanktionerna mot Iran. Men det är väldigt oklart vad beskedet från president Donald Trump i detta steg kan leda fram till, säger Hallenberg.

- Jag fruktar att om han driver igenom de här sanktionerna på högsta nivå då kommer européerna tvingas in i dem successivt därför att de amerikanska betalningssystemen är centrala i världen, säger Jan Hallenberg till Sveriges Radio.

Samtidigt har han svårt att se att nya sanktioner kommer att bli lika bitande som de som fanns innan avtalet ingicks, eftersom det för Ryssland och Kina kommer att finnas möjligheter att gå runt betalningssystemen.

Han säger att talet var "väldigt mycket snömos från Trump".

- Det var ett tal som var en oerhört dålig beskrivning om vad avtalet innebär, en dålig analys om vad Iran är för något och en dålig analys av hur det går att reglera Irans agerande.