Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen säger att alla tecken tyder på att det rör sig om ett terrordåd, men vill inte uttala sig om motiven bakom.

Expert: Funnits oro för repressalier

Det misstänkta terrordådet i London är det tredje i den brittiska huvudstaden sedan i mars, där bilar använts för att skada och döda människor. Efter tidigare attacker – som utförts av islamistiska extremister – har det funnits en rädsla för dåd riktade mot muslimer.

- Om det är en attack så tycks den vara ganska enkel, och precis som de andra genomförd med enklast tänkbara medel. Men vi måste avvakta vad polisen säger innan vi kan dra några slutsatser, säger Hans Brun, som är terrorforskare vid Försvarshögskolan.

För bara drygt två veckor sedan dödades åtta personer när tre män körde över och knivhögg människor på London Bridge och vid Borough Market, i ett dåd som terrorrörelsen IS sade sig ligga bakom. Därefter skedde en kraftig ökning av antalet hatbrott riktade mot muslimer i London, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Hans Brun vill inte uttala sig om motivet förrän det finns mer fakta, men säger att det efter terrordåden funnits en rädsla för dåd riktade mot muslimer.

- Det har länge funnits en rädsla och oro för repressalier i olika former. Det har också varit en uttalad jihadistisk ambition att skapa repressalier och på det viset utvidga konflikten, säger Hans Brun.