Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Expert: Flynnskandalen kan växa

Skandalen kring Trumps rådgivare Michael Flynn visar på dubbelheten i Donald Trumps starkaste kort mot väljarna – att han är en företagsledare utan politisk erfarenhet. Affären gynnar dem inom partiet som just nu ligger lågt, säger en USA-expert.

– Det är inte bra att avgången sker så snart efter tillträdet. Det tyder på att det finns stora organisatoriska problem, och det har man även sett med Donald Trumps exekutiva beslut som stoppats i domstolarna. Det finns många rapporter om att det råder en sorts paus i Vita huset, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

LÄS MER: Trumps rådgivare avgår efter Rysslandsskandal
 

Stärker kritikerna

Michael Flynns kontakter med Ryssland innan Donald Trump tillträdde som president är både ovanliga och förmodligen olagliga, eftersom de bryter mot principen att ett land endast har en regering i taget, säger Dag Blanck. Flynn var en kontroversiell person redan från början, eftersom han förespråkade att USA skulle närma sig Vladimir Putins regering – och hans avgång blir därför ett tungt bakslag för presidenten. Det återstår att se hur mycket väljarna påverkas, men det är mer säkert att skandalen stärker kritikerna inom Republikanerna.

– Hans argument har varit att han är en skicklig affärsman och att han har speciella erfarenheter från näringslivet som ska lösa många problem, och att det bara är han som kan göra det. Men det här kan vara ett exempel på hur svårt det är att överföra erfarenheter från affärsvärlden till den politiska världen, säger Dag Blanck.
 

Affären kan växa

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, säger att det nu kommer att bli viktigt för Donald Trump att tillsätta en person som skapar lugn i det nationella säkerhetsrådet och drar uppmärksamheten till frågor som presidenten vill fokusera på – men det är inte osannolikt att även nästa person har en relation till Kreml eftersom Trump vill närma sig landet.

"Hela Trumps kabinett och personerna runt honom är kontroversiella, och flera personers relation till Ryssland i synnerhet. Kommer nya uppgifter fram om vem som sagt vad, vetat vad och några specifika saker eller löften från Flynn, kan frågan växa utanför Flynn", skriver hon i ett mejl till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.