Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brett Kavanaugh fick till sist grönt ljus för att tillträda posten som en av nio domare i USA:s högsta domstol. Men konflikten kring hans kandidatur hade en polariserande effekt som riskerar att fördjupa klyftan mellan demokrater och republikaner.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Expert: Det pågår ett kulturkrig i USA

Striden om Brett Kavanaughs plats i Högsta domstolen är avslutad. Men utnämningen av den kontroversielle domaren får stor betydelse framöver och skapar en ännu djupare splittring inför mellanårsvalen, spår USA-kännare.

Utnämningen av Kavanaugh innebär att de konservativa domarna nu har ett övertag i USA:s högsta domstol.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det här är en stor framgång för Trump som kommer att få mycket stora konsekvenser framöver, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Men den utdragna och konfliktfyllda processen har samtidigt gjort klyftan mellan de två politiska lägren djupare, tror Blanck.

- Den här frågan har inneburit en oerhört stark polarisering med mycket starka motsättningar och har väckt mycket ont blod.

Är männen offer?

Demokraterna mobiliserade ett kraftigt motstånd mot nomineringen, och i omröstningen var det endast en demokrat som röstade för Kavanaugh. Men även Republikanerna lyckades skapa ett starkt engagemang för sin ståndpunkt. Och debatten kom i slutändan att handla om stora, grundläggande frågor som sträcker sig bortom själva utnämningen, anser Blanck.

- Processen har självklart gjort väldigt många kvinnor upprörda. Men samtidigt har Trump anordnat kampanjmöten där han får stöd för uppfattningen att männen är offren. Det pågår en sorts kulturkrig där genusnarrativet står i centrum.

Att Kavanaugh till sist fick grönt ljus för att tillträda betyder inte att frågan lär försvinna från den politiska debatten, säger Erik Åsard, professor emeritus vid Svenska institutet för nordamerikastudier, som bedömer att frågan får stor betydelse för mellanårsvalet i november.

- Jag skulle tippa att demokraterna kanske får det lite lättare att mobilisera sina väljare i protest mot utgången. Det är ju ovanligt många kvinnliga kandidater som ställer upp den här gången, speciellt på den demokratiska sidan, och de kommer nog att göra det här till en av sina viktigaste valfrågor.

"Bränsle i väljarbasen"

- Men det lär sannolikt bli en viss mobilisering även på den republikanska kanten. De kommer i stället att trycka på att utnämningen var en seger för deras ståndpunkter och att det är viktigt att fortsätta stödja de kandidater som ställer upp.

Även Frida Stranne, USA-forskare vid högskolan i Halmstad, som själv var på plats i Washington DC i samband med lördagens utnämning, betonar Kavanaugh-fallets betydelse för mellanårsvalen om några veckor.

"Definitivt. Denna fråga är avgörande på båda sidor och ger bränsle i väljarbasen för både republikaner och demokrater. Allt kokar ner till hur många som faktiskt kommer att gå och rösta i november och utgången för valet är mycket osäkert men denna fråga används av alla som en mobiliserande ödesfråga för framtiden. Många fokuserar på att det utgör en enande kraft för kvinnor och personer på vänsterkanten men man bör förstå att det också eldar på republikaner", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.