Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Expert: De ville döda så många kurder som möjligt

Turkietexperten Umut Özkirimli säger att mycket pekar på att IS ligger bakom attacken mot bröllopet i Gaziantep – och att målet kan ha valts för att döda så många kurder som möjligt.

Minst 50 människor dödades i attacken i går kväll, enligt provinsens guvernör Ali Yerlikaya. Utöver dödsfallen har ett stort antal människor skadats. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är ännu oklart exakt hur attentatet i Gaziantep genomfördes och vem eller vilka det riktades mot. Några ledtrådar finns dock – som alla har kurder som gemensam nämnare: Bruden och brudgummen var tidigare bosatta i den kurddominerade regionen Siirt men tvingades fly till Gaziantep på grund av striderna mellan PKK och militären. Det prokurdiska partiet HDP uppger att flera partimedlemmar fanns närvarande, bröllopet hölls i den till stora delar kurdiska stadsdelen Sahinbey, och flera medier rapporterar att många av gästerna var kurder.

Starkt symbolvärde

Umut Özkirimli, Turkietexpert på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, säger att mycket tyder på att Islamiska staten ligger bakom attacken, och att kurder var målet: Kurdiska PKK genomför inte självmordsattacker, och de inriktar sig inte specifikt på civila, enligt Özkirimli. Gaziantep är också den stad i Turkiet där IS är mest aktivt med många vilande celler.

– Bröllop har ett väldigt starkt symbolvärde inom islam. Det hade förmodligen varit ännu värre att skicka en självmordsbombare till en skola, men det går inte att hitta en skola i Gaziantep med enbart kurdiska elever, säger Umut Özkirimli till TT.

Hämnd för kurdiska framgångar

Ett motiv kan vara att hämnas på kurdiska YPG:s militära framgångar mot IS i norra Syrien. Attentatet kan samtidigt vara ett svar på Turkiets förbättrade relationer med Ryssland och Iran som båda deltar på den syriska regimens sida i kriget mot IS, eller ett försök att provocera fram konflikter mellan kurder och turkar, förklarar Özkirimli.

– Det är på många sätt som att slå tre flugor i en smäll, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.