Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michael Cohen anländer tillsammans med sin advokat Lanny Davis till ett slutet möte med senatens underrättelseutskott där han under tisdagen lämnade ett vittnesmål.

Expert: Cohens vittnesmål rubbar inte Trump

Mycket kan stå på spel för USA:s president när Michael Cohen nu vittnar i USA:s kongress. Kommer hans forne advokat att berätta detaljer som Donald Trumps kritiker kan använda i rätten? Knappast, anser amerikanske statsvetaren Richard Himelfarb.

Tv-stationer runt om i världen förbereder sig för att sända utdrag ur det offentliga vittnesmålet, som väntas innehålla saftiga detaljer ur Michael Cohens långa anställning hos USA:s president Donald Trump och Trumpkampanjens påstådda kopplingar till Ryssland.

Demokrater i det utskott som ska fråga ut Cohen är hoppfulla:

- Michael Cohen är den person som anklagat presidenten för att ha begått ett brott, sade dess ordförande Elijah Cummings till radiostationen NPR.

Men veckans kongressförhör blir inte den avgörande punkt för Rysslandsutredningen och de som vill att Trump ska ställas till svars, som hans kritiker hoppas på. Det säger Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap vid Hofstra University i New York.

Ingen "rykande pistol"

- Michael Cohen kommer att komma med anklagelser och Trump kommer att neka till dem, säger Himelfarb, som spår att även dessa beskyllningar kommer att rinna av president Trump som vatten på en gås.

- Även om Cohen har inspelade telefonsamtal med Trump, så kan Trump alltid förneka och hänvisa till att samtalen tagits ur sitt sammanhang.

Den kritik som hela tiden riktats mot den av specialåklagare Robert Mueller ledda Rysslandutredningen handlar just om bristen på bevis – avsaknaden av det som i USA kallas "a smoking gun". I Watergateskandalen till exempel, från vilken många har dragit en parallell till Rysslandsanklagelserna kring president Trump, var den "rykande pistolen" de inspelningar där president Richard Nixon orkestrerade en mörkläggning.

- Jag tror inte att det kommer att avslöjas någon rykande pistol i den här historien. Åtminstone inte i form av bevis så kraftiga att de visar att Donald Trump har begått brott eller utfört handlingar som gör att han skulle kunna ställas inför riksrätt, säger Himelfarb.

Det skulle ju förstås också kunna bero på att det inte finns något att hitta.

"Explosivt vittnesmål"

Men i amerikanska medier låter det annorlunda. Där kallas Cohens vittnesmål för potentiellt explosivt, och hans advokat utlovar unika detaljer kring Donald Trumps agerande, som kommer att få även den härdade nyhetskonsumenten att "rysa". En kongressnära källa uppger för nyhetsbyrån Reuters att Trumps forne vapendragare planerar att komma med nya, tidigare helt okända, uppgifter om Trumps finansiella transaktioner.

Samma källa uppger också att Cohen kommer att berätta för kongressen att Trump vid upprepade tillfällen, långt efter att han säkrat platsen som presidentkandidat, frågade honom om ett potentiellt projekt för att bygga skyskrapor i Moskva. Detta är uppgifter som Cohen tidigare har ljugit för kongressen om. Skulle de vara sanna kan det visa att Trump varit intresserad av affärsprojekt i Ryssland en bra bit in i sin presidentkandidatur, vilket skulle kunna försvåra för presidenten att avvisa kopplingar till Kreml.

Viktigt vid riksrätt

Men Richard Himelfarb är skeptisk.

- Om Cohen säger att Trump instruerade honom att ljuga kommer Trump att säga att han inte gjorde det. Det kommer att vara Cohens ord mot Trumps. Och kommer det att hålla i en rättprocess? Nej.

Att just påverka andra att ljuga i vittnesförhör är dock ett brott som skulle kunna utredas och bli betydelsefullt om demokraterna i kongressen beslutar att dra Donald Trump inför riksrätt.

Himelfarb får medhåll av svenska USA-forskaren Frida Stranne, som påpekar att det som sägs under kongressförhören sannolikt inte påverkar vad Trumps väljarbas anser om sin president.

- Väldigt många uppfattar detta som en hetsjakt på Trump för att han utmanar etablissemanget och Washington. Däremot är denna ständiga turbulens och pågående utredning inte gynnsamt för hans politiska handlingsutrymme och allmänna ställning, säger hon.