Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Venezuelas president Nicolás Maduro utmanas av oppositionen. Arkivbild.

Expert: Början på slutet för Maduro

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó utropade sig på onsdagen till landets tillfällige president, och erkändes snabbt av en rad länder, inklusive USA.

Tiotusentals demonstranter, såväl regimvänliga som regimkritiska, samlades på gatorna i Venezuelas huvudstad Caracas på onsdagen.

På kvällen, svensk tid, utropade sig oppositionsledaren och nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó till tillfällig president. Ledarna för USA, Colombia, Paraguay, Chile och Peru gav snabbt besked om att de erkänner Guaidó.

- Jag misstänker att det här är början på slutet, säger Edme Dominguez, docent i freds- och utvecklingsforskning med inriktning mot Latinamerikastudier vid Göteborgs universitet.

Fattiga lämnar

- Det sociala kapital som Maduro tidigare haft kommer han inte att behålla. Även människor i fattiga områden, som varit hans främsta stödgrupper, börjar nu lämna honom på grund av den fruktansvärt dåliga situationen i landet, fortsätter hon.

Dominguez tror att landet nu inte bara kommer få se fler demonstrationer, utan även utbrytargrupper av tidigare Madurolojalister inom armén.

- Jag vet inte hur länge Maduro kan behålla makten, men jag tror inte att det håller året ut, säger hon.

"En komedi"

TT: Vilket lagligt stöd har Guaidó för att utropa sig själv till president?

- Maduro har deklarerat generalförsamlingens makt olaglig, så det är en juridisk tolkningsfråga. Maduro har inget stöd i församlingen då oppositionen är i majoritet. Det är klart han vill neutralisera hela församlingen, men då blir det svårt att få legitimitet, säger Dominguez.

Hon lyfter också fram Venezuelas stora skulder, i synnerhet till Kina och Ryssland.

- Även om Maduro hela tiden höjer minimilönen och presenterar olika reformpaket kommer det inte förändra det ekonomiska läget, som är i botten. De fattiga i Venezuela börjar inse att det hela är en komedi, och att inget kommer bli bättre av att de fortsätter stödja honom.