Prinsessan Ubolratana är ett känt ansikte i Thailand. Nu ser hon ut att hindras från att ställa upp i det kommande valet. Arkivbild.
Prinsessan Ubolratana är ett känt ansikte i Thailand. Nu ser hon ut att hindras från att ställa upp i det kommande valet. Arkivbild.

Ex-prinsessan tillåts inte ställa upp i valet

Den tidigare prinsessan Ubolratana Rajakanya drar tillbaka sin kandidatur i det stundande valet i Thailand efter påtryckningar från kungahuset. Därmed är militärjuntans premiärministerkandidat åter den tippade vinnaren.

ANNONS
|

Ubolratanas parti, Thai Raksa Chart-partiet, säger att man kommer att följa kungens order och dra tillbaka hennes kandidatur.

På fredagen meddelade Ubolratana att hon ger sig in i politiken och siktar på premiärministerposten i valet i Thailand som ska hållas i mars.

Snabb replik

Men planerna stötte snabbt på patrull när kung Maha Vajiralongkorn, Ubolratanas yngre bror, motsatte sig hennes försök att bli vald till landets högsta politiska post.

I ett skarpt formulerat uttalande sade kungen att det är "mycket olämpligt" att före detta kungligheter ger sig in i politiken och det går stick i stäv med traditionen och den thailändska kulturen.

ANNONS

Ubolratana tackar sina sympatisörer för stödet i ett inlägg på Instagram på lördagen men hon skriver inte något om kungahusets besked.

Lojalt med ex-ledare

Thai Raksa Chart-partiet är lojalt med den nu landsflyktige tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, en person som Ubolratana tidigare antytt sitt stöd för. Partiet är populärt på landsbygden, men går inte hem hos militären eller Bangkoks elit.

Att Ubolratana inte tillåts att ställa upp som kandidat innebär att den sittande premiärministern och juntaledaren Prayut Chan-O-Cha, som också meddelade sin kandidatur på fredagen, återigen är vinnartippad inför valet den 24 mars.

Den 67-åriga ex-prinsessan är mycket känd i Thailand, inte bara som medlem av kungahuset. Hon har haft flera roller i thailändska filmer, uppträtt på scen och engagerat sig i en antidrogkampanj.

Valet är det första i Thailand sedan militärkuppen 2014. Militärjuntan har skjutit upp valplanerna flera gånger.

TT-AFP

Fakta: Ubolratana Rajakanya

Ubolratana Rajakanya föddes i Schweiz 1951, där hennes far kung Bhumibol Adulyadej, studerade. Senare samma år flyttar familjen tillbaka till Thailand. Året därpå föds hennes bror, den nuvarande kungen Maha Vajiralongkorn.

I slutet av 1960-talet flyttar Ubolratana Rajakanya till USA för att studera vid universitetet Massachusetts Institute of Technology. 1972 gifter hon sig med kurskamraten Peter Jensen och bestämmer sig för att stanna i USA. Giftermålet innebär att hon måste avsäga sig sin kungatitel.

Efter att endast ha gjort sporadiska besök i sitt hemland börjar hon dyka upp mer frekvent i Thailand i början av 1990-talet. Hon återfår inte sina fulla privilegier som kunglighet, men behandlas som en fullvärdig prinsessa.

1992 startar hon en stiftelse för att hjälpa barn som blivit föräldralösa till följd av hiv-relaterade sjukdomar. Efter att ha skilt sig flyttar Ubolratana tillbaka till Thailand 2001. Sju år senare gör hon debut på vita duken i "Where the miracle happens", där hon spelar huvudrollen. Filmen bygger på en roman som hon själv har skrivit.

2016 dör kung Bhumibol Adulyadej och Ubolratana Rajakanyas bror tar över tronen. Under sorgeperioden utbyter hon förtroliga meddelanden med Thaksin Shinawatras dotter i sociala medier. Under fotbolls-VM i Ryssland 2018 syns hon på läktaren tillsammans med Thaksin Shinawatra och flera andra personer med politiskt inflytande i Thailand.

Källa: Reuters

Fakta: Militärjuntan i Thailand

Militären tog makten i Thailand i en kupp den 22 maj 2014, efter mer än ett halvårs våldsamma protester i landet. Premiärministern Yingluck Shinawatra avsattes och senaten upplöstes.

Samtidigt infördes ett strikt förbud mot politiska aktiviteter. Shinawatras bror, Thaksin Shinawatra, har även han varit premiärminister i landet, men avsattes 2006 och har gått i landsflykt för att undslippa fängelse.

Landet har sedan kuppen 2014 styrts av juntan NCPO (Nationella rådet för fred och ordning) med generalen Prayut Chan-O-Cha i spetsen. Juntan tog kontroll över landets etermediebolag, införde nya lagar som kringskar grundläggande rättigheter och fick bland annat stöd från den dåvarande kungen Bhumibol Adulyadej.

Ett år senare infördes en lag som gav en stor del av den verkställande makten i Thailand till Prayut Chan-O-Cha, som dessutom erhöll immunitet. I och med den fick säkerhetsstyrkorna också lov att fängsla människor utan rättslig prövning. Mängder av människor har fängslats, försvunnit eller lever i exil.

ANNONS