En Airbus A380-841 som tros ha fört de evakuerade européerna från Wuhan till en militärbas i närheten av Marseille under söndagen. Därifrån flögs svenskarna till Arlanda i ett specialchartrat privatplan.
En Airbus A380-841 som tros ha fört de evakuerade européerna från Wuhan till en militärbas i närheten av Marseille under söndagen. Därifrån flögs svenskarna till Arlanda i ett specialchartrat privatplan. Bild: CLEMENT MAHOUDEAU

Evakuerade från Wuhan har landat på Arlanda

Svenskarna som evakuerats från Wuhan har landat i Sverige. Det ska röra sig om ett tiotal personer – och de kommer inte att sättas i någon omedelbar karantän, skriver Expressen.

ANNONS
|

Svenskarna landade på Arlanda vid 21-tiden på söndagskvällen efter att ha flugits från Wuhan i Kina tillsammans med andra européer. De mellanlandade i Marseille, där 65 passagerare klev av och sattes i omedelbar karantän, enligt tidningen.

Men för svenskarna väntar istället två veckors frivillig karantän, rapporterar flera medier. Risken för att svenskarna ska vara smittade av coronaviruset bedöms som mycket liten.

LÄS MER:Här är platsen med flest virus i Göteborg

Har kontrollerats under resan

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en skräddarsydd handlingsplan för situationen. Inledningsvis kontrolleras att alla mår bra, är feberfria och inte har några andra symtom – något som även gjordes under flygresan.

– Under resan följer man upp att de inte får feber eller några andra symtom. Det gör man vid varje stopp och likadant när de kommer fram till Sverige. Uppvisar de symptom ska de givetvis till sjukhus, säger Anders Tegnell, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till GP.

ANNONS

LÄS MER:WHO utlyser internationellt nödläge

Ska ha daglig kontakt med smittoskydd och sjukvård

Svenskarna kommer nu att sättas i frivillig karantän. Det betyder att de har fått instruktioner om att hålla sig hemma och minimera kontakten med andra människor under de närmsta två veckorna. Dessutom ska de ha daglig kontakt med smittoskydd och sjukvård på hemorten.

– Ordet karantän kan ju också ha legal betydelse, att man med tvång sätter någon i karantän, vilket vi inte tycker är riktigt rimligt här. Då är det mer rimligt att ha en konversation med personerna så att de förstår varför de ska göra på det här viset. Det brukar leda till större följdsamhet. Man ska också komma ihåg att det är ett litet antal personer som vi får till Sverige och då blir det enklare att göra personliga lösningar, säger Anders Tegnell.

Exakt hur många de evakuerade svenskarna är kan han inte svara på.

– Jag har ingen exakt siffra men det sägs vara ett tiotal personer, säger han.

LÄS MER:Bekräftat: Coronavirus i Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS