Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Europol: Fortsatt terrorhot mot Europa

Jihadistgrupperna är under stark press. Rekryteringen av utländska krigare har blivit svårare. Strömmarna över gränserna minskar. Terrorhotet mot Europa är dock fortsatt stort.

Det säger Manuel Navarrete, chef för Europols center för kontraterrorism. Här samlas, samordnas och analyseras underrättelser till stöd för i första hand EU:s medlemsländer.
European Counter Terrorism Centre, som det heter på engelska, invigdes vid årsskiftet medan jakten på de skyldiga för Parisattackerna pågick. För övrigt identifierade franska utredare så sent som i förra veckan den misstänkte samordnaren av angreppen i Paris och Bryssel. Det ska ha skett från Syrien. Den 32-årige mannen har belgiskt och marockansk medborgarskap och är fortfarande på fri fot.
Samtidigt slog polis till mot fem personer med misstänkt koppling till Islamiska staten, IS, på olika platser i Tyskland. I Albanien greps fyra personer med band till IS misstänkta för att ha planerat ett angrepp på Israels landslag vid en kvalmatch.
När GP intervjuar Manuel Navarrete pågår de militära offensiverna mot IS i Mosul i norra Irak och Raqqa i Syrien. En pressad IS-ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, uppmanar anhängare att bränna de trolösas städer.
– Terrorgrupperna har tidigare hotat EU och västländerna. Nu är deras situation mer komplicerad på ett krympande territorium. De ger sken av att hålla sitt heliga land, medan de försöker öka sitt inflytande genom aggressiva budskap. Vi tar mycket allvarligt på det och använder alla våra resurser för att förutse om något kan hända, säger Manuel Navarrete.
Allt tyder på att det är svårare att få utlänningar att komma och delta i striderna. 
– Det är mycket färre som åker till Syrien och Irak, och mycket färre som kommer tillbaka. De stora strömmarna av radikaliserade och rekryterade till IS och al-Qaida i konfliktzonerna var under 2013 och 2014. Nu ser vi en tydlig minskning av rekrytering till de här grupperna, säger Manuel Navarrete.
De militanta jihadisterna är tillbakapressade och idén med ett kalifat blir allt svagare, enligt Manuel Navarrete.
– Folk är inte heller lika engagerade. Det är svårare attrahera nya sympatisörer, enligt vår utvärdering som vi delar med våra medlemsstater. Religiös inspiration är inte längre den viktigaste faktorn för att rekrytera terrorister. Nu använder de exempelvis brist på integration för att locka nya rekryter.
Terroristgrupper som IS, al-Qaida och Jabhat Fateh al-Sham (tidigare al-Nusra) utgör hot mot EU. Ett känt mönster är att fanatiska grupper av jihadister i Mellanöstern har kontakter med individer födda och uppvuxna inom EU. Så var det i Paris och i Bryssel.
– Det rör sig om återvändare med erfarenhet av strid och terrorism i konfliktzoner och med kontakter till lokala celler, säger Manuel Navarrete.
Trots allt har IS alltjämt kapacitet och förmåga att planera och genomföra avancerade paramilitära attacker på europeiska mark, enligt Manuel Navarrete.
– Vi har fortfarande ett högt antal återvändare, och vi ser att terroristgrupperna är mycket aggressiva i Europa. Men de flesta attackerna under de senaste 18 månaderna har utförts av isolerade individer, inspirerade av terrorister, och som påstått sig vara IS-soldater.
Ju svagare terroriströrelserna blir i Mellanöstern, desto mer tenderar det här hotet öka i Europa.
– Det är ett värsta scenario. Vi arbetar förebyggande. Det är därför vi ökar vårt informationsutbyte mellan medlemsstaterna och med nya hjälpmedel för att upptäcka hot så tidigt som möjligt. Isolerade individer är oförutsägbara och svåra att avslöja, men vi tar steg för att undvika att det händer.
EU är bättre förberett på att förebygga och reagera på terrorhot idag än för ett år sedan, hävdar Manuel Navarrete.
– Vår kapacitet har ökat. Vi är mer aktiva med fler specialister och analytiker och har ökat informationsutbytet. Tidigare var 3-4 procent av alla våra meddelande relaterade till terrorism i Europa. Nu är det 11 procent. 
Europol arbetar även på fältet. Experter finns nu vid flyktingarnas knutpunkter i Grekland för att avslöja eventuella terrorkopplingar.
– Vi kommer inom kort att göra samma sak i Catania på Sicilien, säger Manuel Navarrete.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.