Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt manar europeiska politiker att tänka nytt på arbetsmarknaden när han lanserar sitt ”Reinfeldt-initiativ” på en presskonferens i Bryssel. Fast någon politisk comeback är det inte.

Europeisk arbetslinje för Reinfeldt

Tänk om och tänk nytt är budskapet när förre statsministern Fredrik Reinfeldt lanserar en europeisk arbetslinje. Fast någon politisk comeback är det inte.

- Ska vi hålla upp våra välfärdssystem, ska vi få inkluderande, välfungerande samhällen – då måste vi tänka nytt, bredare och mer genomarbetat hur vi ska få arbetsmarknaden att fungera. Och det gäller för hela Europa, säger ex-statsministern efter att ha lagt fram sitt initiativ, skrivet tillsammans med förra statssekreteraren Eva Uddén Sonnegård, hos tankesmedjan Ceps i Bryssel.

I tolv punkter skriver Reinfeldt om behovet av att omskola och anpassa, uppmuntra äldre att jobba mer och få in invandrare och asylsökande på arbetsmarknaden.

Positiv invandring

Förhoppningen är att "påverka den europeiska debatten". Och i den talar den förre M-ledaren fortsatt varmt om de positiva effekterna av invandring.

- Att den svenska befolkningen växer beror helt på invandringen. Och det i sig skapar en starkare ekonomi. Och det vågar jag säga även om inte alla säger så i Europa.

På mötet hos Ceps får Reinfeldts arbetsmarknadstankar beröm av Italiens förra arbetsmarknadsminister Elsa Fornero.

- Men att skriva det här var det enkla. Den stora utmaningen är att övertyga politiker om att de måste vara modiga och göra det också, säger Fornero.

Glad skribent?

För Fredrik Reinfeldt handlar hursomhelst initiativet inte om någon politisk återkomst.

- Nej, det är ett steg in i min nya tillvaro, där jag föreläser, där jag är rådgivare för större företag. Jag tar med mig mitt engagemang och förhoppningsvis mina kunskaper och erfarenheter, men jag använder dem på ett nytt sätt, säger Reinfeldt – uppenbart tillfreds med författarrollen.

- Det har varit väldigt roligt att skriva, tycka och tänka om det som jag ändå tycker är väldigt roligt: hur ska vi förbättra för människor? Det kan man stå upp för och tycka är roligt även om man inte är partipolitiskt engagerad, säger Fredrik Reinfeldt i Bryssel.