Syster André är Europas äldsta levande person och har överlevt covid-19. På torsdag firar hon sin 117:e födelsedag.
Syster André är Europas äldsta levande person och har överlevt covid-19. På torsdag firar hon sin 117:e födelsedag. Bild: BFM TV via AP/TT

Syster André, snart 117, klarade covid-19

Europas äldsta person, franska nunnan syster André, har överlevt covid-19 – och ser nu fram emot sin 117:e födelsedag.
– Hon är väldigt lyckligt lottad, säger David Tavella, talesperson för äldreboendet.

ANNONS

Den 16 januari testade syster André positivt för coronaviruset hemma på äldreboendet i Toulon i södra Frankrike. Hon uppvisade inga symtom, men hölls ändå isolerad från de andra på hemmet tills hon inte ansågs vara smittsam längre.

– Vi betraktar henne som friskförklarad. Hon är väldigt lugn och hon ser fram emot att fira sin 117-årsdag på torsdag, säger äldreboendets talesperson David Tavella.

Födelsedagen kommer att firas med en mindre grupp av de boende än vanligt på grund av spridningen av coronaviruset.

Under tisdagen var syster André så pass pigg att hon kunde framträda i den franska tv-kanalen BFM. På frågan om hon hade varit rädd för covid-19 svarade hon:

ANNONS

– Jag var inte rädd eftersom jag inte var rädd för att dö. Jag är glad att få vara här med er, men jag skulle önska att jag var någon annanstans – att återförenas med min storebror och mina far- och morföräldrar.

Syster André, som är blind, beskrivs som livlig av personalen på äldreboendet. Hon föddes som Lucile Randon den 11 februari 1904, men blev som nunna syster André 1944.

Hon är den näst äldsta människan i världen, enligt forskningsinstitutet Gerontology Research Group. Den enda som slår henne är Kane Tanaka i Japan, som fyllde 118 år den 2 januari. Världens 20 äldsta är alla kvinnor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS