Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkiet rasar mot att Europarådet placerar landet under granskning efter folkomröstningen om utökad makt för president Erdogan. Arkivbild.

Europarådet granskar Turkiet

Europarådets parlamentariska församling har röstat för att placera Turkiet under granskning på grund av demokratiska brister efter den folkomröstning om en ny grundlag som ger president Recep Tayyip Erdogan utökad makt.

Det turkiska utrikesdepartementet rasar mot beslutet, som det ser som ett utslag av främlingsfientlighet och islamofobi.

Turkiet stod under granskning 1996–2004, men avfördes sedan från listan över länder vars demokratiska tillkortakommanden granskas av Europarådet, där även Turkiet är medlem.

Europarådets beslut kan även komma att påverka Turkiets samtal om ett framtida EU-medlemskap, en fråga som ska diskuteras i EU-parlamentet under onsdagen och när utrikesministrarna möts på fredag.

Under tisdagen avslog en turkisk domstol en begäran från oppositionspartiet CHP om att ingripa mot valmyndighetens beslut att godkänna valsedlar utan officiella stämplar under folkomröstningen om en ny grundlag den 16 april.

Det officiella resultatet i folkomröstningen väntas bli fastställt denna vecka.