Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe presentera sin plan för en återöppning av samhället efter coronakrisen. Bild: David Niviere/AP/TT
Frankrikes premiärminister Édouard Philippe presentera sin plan för en återöppning av samhället efter coronakrisen. Bild: David Niviere/AP/TT

Europa öppnar – under varningsord

Hotell i Österrike och skolbarn i Frankrike kan börja planera för framtiden igen när allt fler europeiska länder försöker öppna igen efter coronakrisen.
Men det sker med varnande ord.

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe varslar om att covid-19-sjukan kommer att finnas kvar ett bra tag till.

– Vi måste lära oss att leva med viruset. Det kommer att fortsätta att cirkulera, säger Philippe inför nationalförsamlingen – det franska parlamentet – när han presenterar sin regerings planer för en återgång till det normala igen.

Philippe slår samtidigt fast att "nedstängningen har hjälpt oss att undvika åtminstone 62 000 dödsfall på en månad".

För fransk del inleder man återöppningen om drygt två veckor, men bara om antalet nya fall fortsätter att gå ned. Och åtgärderna kan bli olika i olika landsdelar beroende på hur utvecklingen går.

Begränsad frihet

– Vi föreslår en progressiv öppning av daghem och lågstadieskolor från den 11 maj. Och inte fler än 15 elever i varje klass, berättar Philippe.

Samma dag öppnar också merparten av landets affärer och marknader igen. Och de strikta kraven på att fylla i ett särskilt formulär för att röra sig utomhus försvinner, såvida inte man har tänkt sig längre bort än tio mil från hemmet.

– Torsdagen i Kristi himmelsfärd kommer att vara ledig, men jag säger klart och tydligt till fransmännen: det är inte läge nu att lämna sitt hemlän för att åka bort över helgen, säger Philippe.

Från den 11 maj hoppas Frankrike också kunna testa 700 000 invånare i veckan. Samtidigt ska 20 miljoner tvättbara ansiktsmasker finnas tillgängliga. Bland annat blir det obligatoriskt med ansiktsmask i kollektivtrafiken.

Fyra spanska faser

Spaniens nedstängning kommer att fasas ut i fyra steg till slutet av juni, meddelade premiärminister Pedro Sánchez på tisdagskvällen.

Processen planeras ta 6–8 veckor. Den första fasen ska troligen pågå till den 11 maj. Småbutiker, hotell, restauranger och religiösa platser får hålla begränsat öppet, om de fysiska avstånden mellan människor respekteras.

Faserna ska inte vara längre än två veckor och ska utvärderas varje vecka. Sánchez angav inga datum för de tre kommande faserna.

Landet har redan börjat lätta något på restriktionerna. I söndags fick barnen vara utomhus för första gången på sex veckor, med restriktioner i tid och rum. Den 2 maj får resten av befolkningen gå ut på korta promenader eller för att träna.

Hotell får öppna

Även i Österrike – som stegvis redan återöppnat under två veckors tid – ges nya klartecken från myndigheterna.

Den 29 maj kommer landets hotellnäring att få ta emot kunder igen efter coronarestriktionerna, meddelar turistminister Elisabeth Köstinger på en presskonferens i Wien. Som planerat får dessutom landets restauranger och barer öppna på nytt från den 15 maj.

Redan från och med fredag kommer dessutom sammankomster med upp till tio personer att tillåtas – och 30 personer vid begravningar.

Även härifrån hörs ändå tydliga varningar från regeringen om ett fortsatt allvarligt sjukdomsläge.

– Det är verkligen ännu inte över, säger hälsominister Rudolf Anschober på presskonferensen i Wien enligt tidningen Kurier.

Wiktor Nummelin/TT

Frankrike har registrerat över 20 000 dödsfall i covid-19 och har levt under strikta restriktioner sedan mitten av mars.

Från den 11 maj aviseras dock om återöppnande av daghem och lågstadieskolor samt merparten av landets butiker och marknader. Samtidigt blir det åter tillåtet att röra sig fritt utomhus. Sammankomster för mer än tio personer i taget kommer dock fortsatt att vara otillåtna till åtminstone den 1 juni.

Barer och restauranger kommer tidigast att få öppna i slutet av maj. Det nationella nödläge som utlysts föreslås bli förlängt ända till den 23 juli.