Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini – som nyligen besökte Finlands statsminister Juha Sipilä – tog upp den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande när EU:s utrikesministrar möttes i Luxemburg. Arkivfoto.

EU vill ha klarhet om Khashoggi

EU:s utrikesministrar vill ha öppenhet och klarhet i vad som hänt med den försvunne saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Läget i Venezuela skapar samtidigt allt större huvudvärk.

Den regimkritiske skribenten Khashoggis försvinnande inne på Saudiarabiens konsultat i Istanbul diskuterades av EU-ländernas ministrar i Luxemburg på måndagen.

- Det var full enighet om att vi förväntar oss öppenhet och full klarhet från de saudiska myndigheterna, förklarar utrikeschefen Federica Mogherini på sin presskonferens efteråt.

EU kommer inte att som USA skicka något sändebud till Saudiarabien, men betonar sitt stöd för den amerikanska linjen.

- Det är ju samstämmigt att alla önskar att det här ska redas ut, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S) efter mötet.

Utrikesministrarna diskuterade även situationerna i bland annat Libyen och Venezuela. För sistnämnda land vill EU utreda möjligheterna att skapa någon form av "kontaktgrupp" med regionala och internationella företrädare för att "skapa villkor för en politisk process".

- Det är ju en fasansfull situation som påverkar också regionen och grannländerna, med miljoner flyktingar vid det här laget, betonar Wallström, som oroas över vad som ska hända utan diplomatiska "ansträngningar".

- Alternativet kan vara att det blir en väpnad konflikt så småningom. Det kan ju ske även av misstag, i gränsområden eller att militären överskrider sina befogenheter, säger Wallström i Luxemburg.