Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dacian Ciolos, tidigare rumänsk premiärminister och tidigare EU-kommissionär har nominerats att återigen bli premiärminister i landet. Arkivbild.
Dacian Ciolos, tidigare rumänsk premiärminister och tidigare EU-kommissionär har nominerats att återigen bli premiärminister i landet. Arkivbild. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT

EU-veteran kan bli Rumäniens premiärminister

Rumäniens president Klaus Iohannis har nominerat EU-veteranen Dacian Ciolos till ny premiärminister.

Det är politisk kris i Rumänien efter att parlamentet i förra veckan fällde regeringen, nio månader efter att den tillträdde. Premiärminister – högerliberalen Florin Citu – hade väckt ont blod hos en av samarbetspartierna, liberala, USR, som lämnat samarbetet och anklagat Citu för diktatorsfasoner.

Nu nomineras Ciolos, som företräder just USR. Han har haft uppdraget tidigare och var premiärminister från november 2015 till januari 2017. Han har också varit EU-kommissionär med ansvar för jordbruks- och lantbruksfrågor.

Men det kan bli knepigt för Ciolos att pussla ihop en regering som får stöd av en majoritet av de 465 ledamöterna i parlamentet. Hittills har redan två partier låtit meddela att de inte kommer att stödja honom.