Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva är på väg till Bulgarien och Nordmakedonien i hopp om att få i gång nya förhandlingar om EU-medlemskap. Arkivfoto.
Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva är på väg till Bulgarien och Nordmakedonien i hopp om att få i gång nya förhandlingar om EU-medlemskap. Arkivfoto. Bild: Johanna Geron/AP/TT

EU trycker på för utvidgningssamtal

Med en tillfällig övergångsregering på plats i Bulgarien hoppas EU nu kunna få loss den blockering som stoppat formella förhandlingar om EU-medlemskap med grannlandet Nordmakedonien.

Utvidningskommissionär Olivér Várhelyi och Augusto Santos Silva, utrikesminister i ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal, besöker både Bulgarien och Nordmakedonien under fredagen för att sondera terrängen.

Bulgariens förra regering ville inte inleda förhandlingar på grund av en infekterad tvist med Nordmakedonien om ländernas ursprung, språk och kultur. Även Albanien har därmed fått vänta, eftersom EU vill inleda diskussioner med båda länderna samtidigt.

"Att officiellt dra i gång medlemskapsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien är en prioritet för EU och inledande regeringskonferenser med båda länderna bör organiseras så fort som möjligt", heter det i ett uttalande från det portugisiska ordförandeskapet.