Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Wikström (L) ledamot i Europaparlamentet. Arkivbild.

EU-topp: Sätt stopp för delegationsresor

EU-toppen Cecilia Wikström (L) vill förbjuda resor för EU-parlamentets personal. Inga mer studieresor till Karibien – annars blir inte lagstiftningen klar i tid. Hon bryr sig inte om kritik från kollegorna.

Cecilia Wikström är sedan februari förra året ordförande för EU-parlamentets utskottsordförandekonferens.

Nu har hon skrivit ett brev till parlamentets talman, Antonio Tajani, om att alla delegationsresor för politiker och tjänstemän borde stoppas från 1 december i år fram till slutet på nästa mandatperiod i september 2019.

Annars kommer EU inte att hinna få klart lagstiftning, påpekar hon.

"Alle man på däck"

Vid förra tidpunkten för arbetet med den stora budgetlagstiftningen tog det EU-parlamentet 31 månader att få den klar. Nu återstår nio månader när samma ramar ska sättas upp, säger Wikström. Samtidigt har man 170 öppna rättsakter.

I en sådan situation måste man ha "alle man på däck", säger Cecilia Wikström.

- Om man åker i väg på det sättet och lämnar parlamentet, det kanske är ett antal nyckelpersoner för lagstiftningen, då blir det ingen lagstiftning av. Mitt uppdrag är att kontrollera parlamentets samtliga utskott och då kan jag inte tolerera studieresor under den här känsliga tiden.

Det kan handla om studieresor för att kontrollera sockerrörsproduktionen i Karibien eller granska något projekt i Indiska oceanen.

"Tänker vara effektiv"

Cecilia Wikström säger att hon har talmannens stöd i detta och även de utskottsordförande i parlamentet som hon är chef över.

Men frågan retar upp kollegorna och riskerar att göra henne impopulär – något hon inte bryr sig det minsta om.

- Jag är beredd på att bli impopulär. Jag är inte där för att bli populär, jag är där för att vara effektiv, säger EU-toppen.

Samtidigt sparar parlamentet pengar.

- Det finns enorma besparingar att göra kring detta, men mitt primära intresse är att försöka se till att vi kan leverera som medlagstiftande, säger Cecilia Wikström.