Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Belgiens premiärminister Charles Michel tog emot president Donald Trump vid ankomsten till Belgien.

EU till Trump: glöm inte värderingarna

Enighet mot terrorn, javisst. Men i mycket annat råder fortsatt oenighet mellan EU-ledningen och USA:s nye president. Efter mötet i Bryssel manas Donald Trump att inte glömma värderingar som frihet och mänskliga rättigheter.

En dryg timme fick EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk på sig på torsdagsförmiddagen för att försöka få ny värme i de gnisslande relationerna med USA:s nya ledning.

Efteråt stod det klart att vissa saker fungerar. Men inte allt.

- Vi är överens på många områden, framför allt i kampen mot terrorismen. Men vissa frågor är fortsatt öppna – till exempel klimat och handel – och jag är inte hundraprocentigt säker på att vi kan säga att vi har en gemensam åsikt om Ryssland. Men när det gäller konflikten i Ukraina så verkar det som vi har samma linje, sade Tusk i ett kort uttalande till pressen i Bryssel sedan Donald Trump lämnat EU-ledningens eleganta Europabyggnad.

"Värderingar först"

Tusk betonade också hur viktigt det är för EU med "grundläggande västliga värderingar som frihet, mänskliga rättigheter och respekt för mänsklig värdighet".

Piken var tydlig till Trumps alla kampanjtal om "Amerika först".

- Den största uppgiften vi står inför i dag är att ena den fria världen runt värderingarna, inte bara runt intressen. Värderingar och principer först – det är vad vi i Europa och USA bör säga, sade Tusk i Bryssel.

Fantastisk påve?

Det lilla som förmedlades av vad ledarna sade till varandra under mötets inledning handlade mest om Trumps reseberättelser från Saudiarabien, Mellanöstern och Rom.

- Väldigt imponerande. Påven är fantastisk, förklarade Trump för EU-ledarna, enligt Reuters.

Kommissionsordförande Juncker bjöd i sin tur på sedvanlig Juncker-humor när mötestrion hälsade på varandra.

- Det finns två presidenter (ordföranden) i EU, berättade Tusk.

- Jag vet, sade Trump – varpå Juncker pekade på Tusk:

- Han är den som är för mycket.