Migranter på väg i centrala Europa. Arkivbild.
Migranter på väg i centrala Europa. Arkivbild. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

EU stoppar gränsinsatser i Ungern

ANNONS

EU:s gränsorganisation Frontex avslutar alla insatser i Ungern sedan Europeiska unionens domstol fastslagit att Ungern brutit mot grundläggande skyldigheter.

Domen i december konstaterade flera flagranta problem med Ungerns asylprocess. Ett exempel är hur asylsökande som kommit in i Ungern via Serbien tvingats tillbaka till Serbien.

Ungern har dessutom förbjudit asylsökande att befinna sig i landet under processen att granska asylrätt. Många har även tvingats till speciella "transitområden".

– Våra gemensamma mål att skydda EU:s yttre gränser kan bara bli framgångsrik om vi försäkrar oss att alla samarbetar enligt EU:s lagar, säger Chris Borowski. Han är talesperson för Frontex med bas i Warszawa i Polen.

ANNONS

EU-kommissionär Ylva Johansson skrev på Twitter på onsdagen att hon välkomnar beslutet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS