Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-stopp för gummibåtar till Libyen

Försäljningsstopp för gummibåtar och utombordare till Libyen blir EU:s senaste vapen i flykting- och migrantkrisen. Läget kring Italien är fortsatt explosivt.

EU-länderna har enats om begränsningar i exporten till Libyen "av vissa produkter som kan användas för att underlätta smuggling av migranter och människohandel, framför allt gummibåtar och utombordsmotorer", heter det i ett uttalande från EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

Sanktionerna är de senaste i jakten på att hitta lösningar på flykting- och migrantkrisen över centrala Medelhavet. Närmare 90 000 människor har hittills i år tagit sig till Italien, där läget blir allt mer infekterat.

Italien vill ha hjälp

I Rom är irritationen stor över att andra EU-länder inte är intresserade av att hjälpa landet att ta emot den stora del av de nyanlända som just nu kommer från länder som Nigeria och Bangladesh, med liten chans att få asyl i EU.

- Det skulle bli fel att flyga människor över hela Europa som sedan kommer att få avslag ändå när de gör sin asylprövning, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT sedan frågan diskuterats vid ett möte i Tallinn för 1,5 vecka sedan.

Svåra förhållanden

De migranter som plockas upp till havs av den italienska kustbevakningen och andra europeiska räddningsfartyg förs än så länge inte tillbaka till Libyen.

Trycket lär dock öka på en sådan lösning – om det går att få till stånd acceptabla mottagningsförhållanden på plats. Men dit är det fortfarande långt.

- Både Bill Swing och jag har varit i Libyen och förhållandena är förfärliga. Och vi besöker vanligtvis de ställen som är mindre dåliga än de andra, så man kan bara föreställa sig hur de övriga ser ut, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi som tillsammans med William Lacy Swing från Internationella migrationsorganisationen (IOM) deltog i måndagens EU-möte.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) betonar vikten av långsiktiga lösningar.

- Det är faktiskt mycket grundläggande samhälleliga insatser som behövs, som utbildning och jobb till unga människor så att de känner att de har en framtid där, säger Wallström i Bryssel.