EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic. Arkivbild.
EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

EU skapar sjukvårdslager

ANNONS

Ett centralt EU-lager med bland annat respiratorer, personlig skyddsutrustning och vaccin ska sättas upp inom ramen för EU:s civilskyddsmyndighet, Resc EU.

– Det borde nu stå klart för alla att vi sitter i den här båten tillsammans, säger EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic på en presskonferens i Bryssel.

Lagret ska till 90 procent finansieras centralt av EU och rent fysiskt placeras i ett eller flera medlemsländer. Tanken är sedan att den som akut behöver mer utrustning än vad man själv har ska kunna hjälpas från lagret.

Lenarcic jämför med de satsningar på gemensam brandskyddsutrustning som dragits igång efter de stora skogsbränderna runt om i EU under sommaren 2018.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS