Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett besök i Stockholm i november. Arkivbild.
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett besök i Stockholm i november. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Belarusier hyllade i EU

Den samlade oppositionen i Belarus har fått EU-parlamentets finaste pris – och hedras samtidigt med nya EU-sanktioner mot regimen.

ANNONS

Sacharov-priset för tankefrihet delas ut av EU-parlamentet sedan 1989 och har genom åren gått till en rad tunga förkämpar för mänskliga rättigheter och demokrati.

Årets mottagare är en hel grupp belarusier, med presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja i spetsen.

– I år har världen sett belarusierna vakna, konstaterar Tichanovskaja på plats i EU-parlamentet i Bryssel där priset utdelades på onsdagen.

– Jag är en av tusentals belarusier som brukade vara rädd. Ett osynlig vägg av skräck har hållit oss tillbaka i tre decennier, men i år har allt ändrats. Enade har vi kommit över vår skräck, dag för dag, vecka för vecka, månad för månad, talar Tichanovskaja.

ANNONS

I en annan del av Bryssel har samtidigt EU:s medlemsländer enats om att utöka sanktionerna mot Aleksandr Lukasjenkos regim. Ytterligare 29 personer och sju företag och organisationer utsätts nu för inreseförbud och en frysning av eventuella tillgångar i EU, uppger diplomater för nyhetsbyrån AFP.

Lukasjenko själv sattes upp på sanktionslistan i början av november.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Sacharov-pristagare sedan 2011

EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet – döpt efter den sovjetiske fysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov (1921–1989) – har delats ut sedan 1988, då sydafrikanske antiapartheidkämpen och sedermera presidenten Nelson Mandela prisades. Här är de tio senaste årens pristagare:

2020: den demokratiska oppositionen i Belarus.

2019: uiguriske ekonomen Ilham Tohti.

2018: ukrainske filmregissören Oleg Sentsov.

2017: den demokratiska oppositionen i Venezuela.

2016: irakiska yazidiskorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar.

2015: saudiske bloggaren Raif Badawi.

2014: läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa.

2013: utbildningsaktivisten Malala Yousafzai från Pakistan.

2012: människorättsadvokaten Nasrin Soutoudeh och regissören Jafar Panahi från Iran.

2011: människorättsaktivisterna Asmaa Mahfouz (Egypten) och Razan Zaitouneh (Syrien), libyske politikern Ahmed al-Senussi, syriske satirtecknaren Ali Farzat samt den framlidne tunisiske grönsaksförsäljaren Mohamed Bouazizi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS