Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans. Arkivbild.

EU: Rumänsk brottsutredning meningslös

Den redan spända relationen mellan ordförandelandet Rumänien och EU har nått en ny bottennivå. Bukarest har beslutat att inleda en brottsutredning mot två höjdare inom unionen – något som Bryssel dömer ut som meningslöst.

Rumänien anklagar EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans och justitiekommissionären Vera Jourova för bland annat maktmissbruk samt för att ha spridit falsk information om landet.

Det var via en regeringstrogen rumänsk webbsida som anklagelserna om mot Timmermans och Jourova kom. De påstås ha begått brotten inom ramen för en särskild översynsfunktion – den så kallade CVM – som sett över Rumäniens utveckling inom en rad områden, bland annat det juridiska systemet och arbetet mot korruption.

Timmermans har tidigare luftat stark kritik mot den socialdemokratiska regeringens (PSD) juridiska reformer i Rumänien, som av många har befarats hota rättssystemets oberoende ställning i landet.

EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas avböjer att kommentera Bukarests brottsutredning närmare, men beskriver den som meningslös.

- Vi vill likväl påminna rumänska myndigheter att alla kommissionärer – när de utför sitt arbete – omfattas av EU-domstolens rättskipning och att inte nationella myndigheter har något juridiskt mandat på detta område, säger han.