EU-kommissionen lade i september fram ett historiskt förslag om att stoppa utbetalningar av stora EU-bidrag till Ungern, med anledning av oro för korruption och bedrägerier.
Förslaget lades i enlighet med de nya krav som drevs igenom i samband med EU:s budgetförhandlingar 2020.
Ungern har dock fått tid på sig att svara och har utlovat allehanda reformer för att hantera kritiken. Alldeles för svagt, anser emellertid parlamentsgrupperna på en presskonferens i Bryssel när nu tidsfristen snart löper ut.
"Korrupt träsk"
Orden är hårda.
– Ingenting har hänt under de här två månaderna, säger spanska Eider Gardiazabal från socialdemokratiska partigruppen S&D.
– I tolv års tid har vi sett (Ungerns premiärminister Viktor) Orbán lova förändringar och varje gång har det blivit värre, säger tyske Daniel Freund från De gröna/EFA.
– Om EU-kommissionen nu släpper pengarna till Viktor Orbán kommer (ordförande) Ursula von der Leyen hållas personligen ansvarig för att Ungern förvandlas till ett korrupt träsk, fräser tyske Moritz Körner från liberala RE.
Beslut väntar
Pengamässigt handlar det om EU-stöd på motsvarande 80 miljarder kronor som Ungern riskerar att bli utan. EU:s övriga medlemsländer i ministerrådet väntas fatta beslut i frågan inom en månad.
Om EU-parlamentet finge råda skulle det bli ett rejält nej.
– Fakta på bordet är att det är uppenbart att rådet måste frysa eller skära i finansieringen till Ungern, säger finländske Petri Sarvamaa från kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP.
Fakta: EU-budgetens rättsstatsmekanism
Under arbetet med EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027 enades medlemsländerna om att införa en särskild rättsstatsmekanism som ska göra det möjligt att stoppa EU-pengar till medlemsländer som inte uppfyller grundläggande rättsstatsprinciper. Formellt ska pengarna kunna hållas inne för att undvika missbruk av EU-medel.
Beslut om åtgärder mot ett land ska kunna tas av EU:s ministerråd om det finns stöd från en kvalificerad majoritet, det vill säga minst två tredjedelar av medlemsländerna.
Polen och Ungern har skarpt motsatt sig mekanismen och drivit den till EU:s domstol, som dock fastslog i februari i år att den antagits på ett korrekt sätt, inom ramen för EU:s befogenheter.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.