Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bärbara datorer kan förbjudas i kabinen på flyg från EU till USA. Arkivbild.

EU och USA diskuterar datorförbud på flyg

USA kan komma att förbjuda datorer i kabinen på flyg från EU till USA. Nu ska företrädare från båda sidor träffas och diskutera saken.

USA har redan infört ett liknande förbud vid flygplatser i åtta i huvudsak muslimska länder. I förra veckan kom ett uttalande från det amerikanska departementet för inrikes säkerhet om att förbudet möjligen kan utökas till flyg från Europa till USA.

I morgon, onsdag, ska företrädare för EU och USA "på hög nivå" träffas i Bryssel för att diskutera frågan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ett förbud mot de vanligt förekommande bärbara datorerna skulle kunna ställa till en del oreda med tanke på att det i sommar väntas lyfta fler än 3 250 plan i veckan från flygplatser inom EU med destination USA, enligt siffror från flygindustrin.

Alternativet skulle då bli att checka in datorn med övrigt bagage i lastutrymmet, något som vissa experter anser kan vara en säkerhetsrisk då batteriet skulle kunna fatta eld.

Det förbud som USA redan har infört i åtta länder gäller att man inte får ta med bärbara datorer, surfplattor och annan elektronik större än en mobiltelefon in i kabinen. Även Storbritannien har ett sådant förbud vid flygplatser i sex länder.

Orsaken är oron för att jihadistgrupper ska föra in bomber – som ser ut som batterier – i elektroniska prylar.