EU-länderna förbereder sig nu för hur de ska skilja sig från Storbritannien och dess premiärminister Theresa May. Arkivbild.
EU-länderna förbereder sig nu för hur de ska skilja sig från Storbritannien och dess premiärminister Theresa May. Arkivbild.

EU-ministrar slipar brexit-planer

ANNONS
|

I övermorgon samlas Merkel, statsminister Stefan Löfven (S) och övriga stats- och regeringschefer för de 27 länder som kommer att bli kvar i EU när Storbritannien har lämnat. På ett extrainsatt toppmöte i Bryssel ska då länderna slå fast sitt förhandlingsmandat inför de diskussioner som är tänkta att komma igång på allvar någon gång efter det brittiska nyvalet i juni.

EU-minister Ann Linde (S) är i dag i Luxemburg för att finslipa mandatet inför toppmötet. Och är otålig att komma igång.

- Det har ju tagit nästan tio månader sedan vi fick veta brexitresultatet. Om vi nu lyckas få ett bra mandat som vi klargör inför mötet på lördag, då är vi igång på riktigt, säger Linde.

ANNONS

26 punkter

Det mandat som tagits fram är ett sjusidigt dokument i 26 punkter som lägger ut de grova linjerna i kommande förhandlingar. Det utgår från principen om en "god skilsmässa" där EU och Storbritannien fortsätter som nära partner och konstaterar att den första fasen kommer att ägnas åt att reda ut "så mycket klarhet som möjligt" vad gäller de omedelbara effekterna för såväl invånare som företag.

- Det mandatet, som ligger för oss att ta ställning till, det har ju finslipats in i det sista och jag tycker att det ser mycket bra ut. Det är en bra balans mellan procedurfrågor och sakfrågor, men det är också konstruktivt – samtidigt som det visar att man inte kan lämna EU utan att det kostar, säger Linde.

Merkel varnar

Från Tyskland anser sig samtidigt förbundskansler Angela Merkel tvungen att påpeka det självklara i att Storbritannien inte kommer att ha samma ställning som förut, efter sitt utträde.

- En tredje part kommer inte att ha samma rättigheter – eller ännu större rättigheter – än ett medlemsland. Det kan låta självklart, men jag måste ändå säga det rakt ut eftersom vissa i Storbritannien tycks ha vissa illusioner på den här punkten, säger Merkel inför den tyska förbundsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

ANNONS
Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: Vägen mot brexit

* 23 juni 2016: Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med 52 procent mot 48.

* 29 mars 2017: Premiärminister Theresa May meddelar formellt att Storbritannien åberopar Lissabonfördragets utträdesparagraf, artikel 50.

* 29 april: Stats- och regeringschefer från övriga 27 EU-länder väntas slå fast sitt förhandlingsmandat.

* 8 juni: Storbritannien håller nyval, varpå utträdesförhandlingarna väntas komma igång på allvar.

* Oktober 2018: Parterna hoppas ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännande till berörda parlament i medlemsländerna.

* 29 mars 2019: Storbritannien kan formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte.

ANNONS