Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fabrice Leggeri, chef för EU:s gränsbevakningsenhet Frontex, håller presskonferens i Bryssel om utsikterna inför 2018.

EU-miljard mot oro och migration i Sahara

EU dubblar upp sitt stöd till den afrikanska styrka som ska bekämpa jihadister och flyktingsmugglare i södra Sahara. Förhoppningen där bakom: att samtidigt ytterligare minska antalet migranter till Europa.

Efter de 50 miljoner euro som utlovades i somras väntas EU lova 50 miljoner till – totalt motsvarande nästan en miljard svenska kronor – när företrädare för EU, Afrikanska unionen, FN och USA samlas i Bryssel på fredagsmorgonen för att diskutera läget i Sahel-området i södra Sahara.

Pengarna ska gå till G5-styrkan – en truppinsats på upp till 5 000 personer som enligt planerna ska vara i gång i slutet av mars. Även om EU:s bidrag inte får betala för vapen finns det mycket som styrkan behöver utrustas med.

- Vi väntar oss att under 2018 leverera mer i form av skyddsutrustning, minskydd, lastbilar och till och med ett sjukhus som kommer att byggas, tror vi, i Mali under året, säger en EU-tjänsteman till nyhetsbyrån AFP.

Löfven på plats

Bland deltagarna i fredagsmötet finns flera afrikanska presidenter och en stor mängd av de stats- och regeringschefer i EU – däribland statsminister Stefan Löfven (S) – som senare under dagen ska hålla toppmöte om nästkommande EU-budget.

G5-styrkan är ett samarbete mellan Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger och kommer att agera i nära kontakt med FN:s Minusma-insats, med 12 000 fredsbevarande soldater i Mali, och de ytterligare 4 000 soldater som Frankrike har i området.

Målet är framför allt att bekämpa jihadister i de otillgängliga ökenområdena.

- Vi oroas över det växande antalet människor med koppling till Daesh (terrorrörelsen IS) som efter att ha besegrats i Irak och Syrien nu flyttar sina insatser till Sahel och Libyen. Det är praktiskt taget på gränsen till oss, sade Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis till AFP för ett par veckor sedan.

Många migranter

Samtidigt ska G5 också bekämpa de flyktingsmugglare som sköter den lukrativa transporten av migranter som vill till Europa från framför allt Västafrika.

Även om antalet nyanlända flyktingar och migranter till EU minskade med över 60 procent i fjol finns fortfarande många människor som väntar och drömmer om att få göra en liknande resa.

- Det irreguljära migrationstrycket på våra södra gränser i Medelhavet kommer att ligga kvar på en väldigt hög nivå, konstaterade Fabrice Leggeri, chef för EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex, när han presenterades byråns analys inför 2018 på en presskonferens i tisdags.

Från människorättshåll skickas samtidigt skarpa maningar till G5-styrkan om vikten av att agera korrekt i det känsliga området.

"Om inte det görs kommer bara det lokala stödet för olika väpnade grupper att öka och fördjupa den växande säkerhetskrisen", skrev Corinna Dufka från Human Rights Watch i december.