Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migranter vid sina tält utanför det överfulla Morialägret på Lesbos. Bild: Aggelos Barai
Migranter vid sina tält utanför det överfulla Morialägret på Lesbos. Bild: Aggelos Barai

EU lockar grekiska migranter med pengar

EU erbjuder migranter pengar för att lämna de grekiska flyktinglägren frivilligt och återvända hem. Det uppger EU-kommissionären Ylva Johansson.

Migranter i de överfulla lägren på de grekiska öarna får skriva upp sig för ”frivilligt återvändande” till sina ursprungsländer. De som erhåller hjälpen får 2 000 euro för hjälp att återintegreras i hemlandet, säger Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för migration och säkerhet, vid en presskonferens.

– Denna möjlighet kommer bara att vara tillgänglig under den närmaste månaden, säger hon enligt Omni.

Det handlar om en gemensam insats av EU-kommissionen, grekiska myndigheter och migrationsorganet IOM. Möjligheten till att skriva upp sig för pengarna till frivilligt återvändande erbjuds endast migranter som kommit till Grekland före den 1 januari i år.

Utspelet kommer när Ylva Johanssons har fått i uppdrag av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att hjälpa upp till 1 500 ensamkommande barn ur den humana och sanitära misär som råder i lägren på de grekiska öarna. I Moria på ön Lesbos finns kapacitet för upp till 3 000 människor, men där lever nu över 20 000 människor, många boende i tält.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR fanns förra månaden över 36 000 asylsökande på fem öar i mottagningscenter byggda för 5 400 människor.

Ylva Johansson har vädjat till alla EU:s medlemsländer att ta ansvar för ensamkommande barn. Hittills har fem länder sagt sig villiga att ta emot barn från de grekiska öarna, dock inte Sverige. Om det nya ekonomiska erbjudandet säger Johansson enligt The Guardian till en mindre grupp av journalister:

– Flyktingar kommer inte att återvända, naturligtvis, de kan inte återvända, men ekonomiska migranter som kanske vet att de inte kommer att få ett positivt asylbeslut kan vara intresserade av att göra det.

Åtgärden, hoppas hon, kan vara ett sätt att snabbt minska trycket på de grekiska lägren där förhållanden är "totalt oacceptabla", enligt den svenska kommissionären. Förhoppningen är att 5 000 människor ska anta erbjudandet. Det är dock oklart hur många som kan betecknas som ekonomiska migranter snarare än flyktingar.

Även migranter på den grekiska fastlandet väntas få erbjudande, om än mindre än 2 000 euro. Fram till nu har ett motsvarande belopp varit 370 euro för att återvända. Sedan 2016, då EU träffade ett avtal med Turkiet om att stoppa trafiken av flyktingar och migranter till Grekland, ett avtal som nu ifrågasätts av turkarna, har 18 151 människor valt att återvända till sitt ursprungsland under ett frivilligprogram som sköts av IOM. Bara en femtedel av de återvändande kom från öarna, enligt The Guardian.

Pengar för det nya erbjudandet kommer att tas ur ett det extra krisstöd till Grekland på 700 miljoner euro ur EU:s budgeten som EU-kommissionen utlovade tidigare i månaden efter att Turkiet tillkännagett att man öppnar gränserna till Europa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.