Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

EU laddar för spända brexitsamtal

Dra efter andan och spänn fast säkerhetsbältet – för nu startar den stora kampen om brexit. Oron är stor i rest-EU inför förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur unionen.

Särskilt lång tid tog det inte för de 27 länder som tänker stanna kvar i EU att på måndagen formellt lämna över till chefsförhandlaren Michel Barnier.

- Vi är redo och väl förberedda. Vi har ett klart och tydligt mandat, konstaterar Barnier efter att ha fått sitt förhandlingsmandat.

Diskussionerna kan nu komma igång så fort som möjligt efter britternas nyval den 8 juni.

- Jag hoppas kunna organisera den första förhandlingsrundan under den vecka som inleds den 19 juni, säger Barnier.

Skakig början?

Hittills har enigheten varit stor i "rest-EU" om Barniers mandat och direktiv. Inledningsvis handlar det om framtida rättigheter för de EU-medborgare som nu bor i Storbritannien och vice versa, den ekonomiska "utträdesnotan" för britterna samt diverse processfrågor kring det juridiska i utträdesavtalet.

Några enkla diskussioner blir det dock knappast.

- Jag tror att det kan vara ganska skakigt i början. Det kommer att bli väldigt tufft, säger Sveriges EU-minister Ann Linde (S).

Lämnar bordet?

Många EU-länder oroas starkt över de allt tuffare tongångar som hörts från Storbritannien på sistone, särskilt sedan valkampanjen tagit fart inför den 8 juni.

Risken finns att britterna helt sonika väljer att föredra inget avtal alls, snarare än att inte få som man vill.

- Vi behöver inte bara se ut som om vi är redo att lämna bordet, vi måste också kunna göra det, sade Storbritanniens brexit-minister David Davis till tidningen Sunday Times i söndags.

Från EU:s sida finns en planering även för en sådan utveckling – om än inte offentligt.

- Vi vill ju naturligtvis att det ska bli ett avtal och vi vill inte prata så mycket om att det inte ska bli något, för det kan vara självuppfyllande. Men självklart är det så att det finns också planeringar för ett sådant scenario. Men det tänker jag inte säga ett ljud om nu, säger EU-minister Ann Linde.