Frankrikes premiärminister Jean Castex får en spruta med Astravaccinet på fredag.
Frankrikes premiärminister Jean Castex får en spruta med Astravaccinet på fredag. Bild: Christophe Ena/AP/TT

EU-länder återupptar Astravaccinering

Frankrike, Italien, Spanien och Portugal. Det är några av flera EU-länder som nu åter börjar använda Astra Zenecas vaccin. Frankrikes premiärminister Jean Castex kommer att ställa sig bland de första i vaccineringskön på fredag.

ANNONS

– Vi befinner oss i en tredje pandemivåg på grund av varianterna av coronaviruset, säger Castex och varnar för att fler unga människor tas in på intensivvårdsavdelningar nu än tidigare.

Utspelet kommer kort efter det att flera andra EU-länder meddelat att de återupptar Astravaccineringen sedan EU:s läkemedelsmyndighet EMA gett sitt fortsatta klartecken. Rapporter om potentiellt farliga biverkningar fick en rad länder att pausa vaccineringarna med Astra Zenecas vaccin i veckan.

Frågan har splittrat

Frågan har splittrat EU, där medlemsländer valt olika åtgärder. Sverige valde att pausera vaccineringen med Astra Zenecas vaccin dagen efter till exempel Tyskland och Frankrike. Till skillnad från många länder väntar Sverige med att återuppta den aktuella vaccineringen.

ANNONS

Tysklands hälsominister Jens Spahn meddelar även han att den aktuella vaccineringen återupptas redan på fredagen. Detta gäller hela landet, i ett gemensamt beslut med de 16 förbundsländerna.

– Händelseutvecklingen den här veckan visar att medborgare kan lita på att vi informerar dem, öppet och ärligt, och att de kan lita på att vi genomför noggranna kontroller, säger Spahn.

Spahn, hälsodepartementet och den tyska regeringen har sett ett ökat misstroende den senaste tiden, både gällande vaccinen och över ett haltande vaccineringsprogram.

Draghi drar igång

Italiens premiärminister Mario Draghi meddelar att vaccineringen återupptas på fredag.

"Regeringens prioritet att vaccinera så många människor så fort som möjligt ligger fast", skriver Draghi i ett uttalande.

Portugal och Spanien återupptar vaccinationerna på måndag respektive onsdag, meddelar ländernas hälsomyndigheter. Spaniens besked kom efter att regeringen hållit ett rådslag med regionerna på torsdagskvällen.

Hälsoministrarna i de båda baltiska länderna Lettland och Litauen kom med liknande besked. Likaså Bulgarien och Cypern.

Italiens premiärminister Mario Draghi meddelar att vaccinering med Astra Zenecas vaccin ska återupptas. Arkvbild.
Italiens premiärminister Mario Draghi meddelar att vaccinering med Astra Zenecas vaccin ska återupptas. Arkvbild. Bild: Guglielmo Mangiapane/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS