Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Li Wenzu talar med medier i samband med en protest mot makens Wang Quanzhangs öde i Peking i december.

EU kräver att Kina släpper fängslad advokat

Människorättsadvokaten Wang Quanzhang har dömts till 4,5 års fängelse i Kina efter ett stort tillslag mot jurister för tre år sedan. EU kräver att han och andra advokater släpps omedelbart.

Wang döms vid en domstol i den kinesiska industristaden Tianjin, för en brottsanklagelse som lyder undergrävande av statsmakten.

42-åringen har blivit känd som den siste personen från det så kallade 709-tillslaget att antingen dömas eller släppas. Hans hustru Li Wenzu har försökt skapa opinion för honom, men har placerats i husarrest under rättegången.

Wang försvarade politiska aktivister och personer vars mark konfiskerats av den kinesiska staten. Han försvann tillsammans med över 200 andra jurister och aktivister vid det så kallade 709-tillslaget 2015. Flera av de andra som greps har också dömts för undergrävande av statsmakten. De första gripandena ägde rum den 9 juli, därav namnet.

EU förväntar sig att Wang Quanzhang och hans branschkollegor släpps omedelbart och tillägger att hans rätt till en rättvis prövning inte har tillgodosetts. I ett uttalande från unionens utrikesenhet sägs det också att man har fått uppgifter om hur Wang har behandlats under sin tid som frihetsberövad, som om de bekräftas handlar om tortyr.

Domen mot Wang har också fördömts av rättighetsorganisationer som Amnesty international, som kallar den en "flagrant orättvisa". Enligt organisationen kommer de över tre år som advokaten redan suttit häktad att dras av från strafftiden.