Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump välkomnas av EU:s Federica Mogherini när han deltog vid mötet mellan USA och EU i Bryssel i maj i år. Arkivbild.

EU kämpar för Iran-avtal

EU-länderna manar USA att stå fast vid kärnavtalet med Iran och skickar utrikeschefen till Washington.

"EU manar USA att hålla fast vid JCPOA (kärnavtalet med Iran) och överväga följderna för säkerheten i USA, dess partner och regionen innan ytterligare steg vidtas", heter det i ett gemensamt uttalande från EU:s utrikesministermöte i Luxemburg.

Utrikeschefen Federica Mogherini ska dessutom till USA i början av november för att ytterligare inskärpa EU:s syn på avtalets betydelse.

- Varken det internationella samfundet eller EU skulle kunna sköta de här frågorna (om Irans kärnkraftsprogram) på ett bättre sätt om JCPOA inte fanns. För oss är det här en fråga om säkerhet och en fråga om att hålla kanaler för dialog och samarbete öppna, säger Mogherini på en presskonferens.

"Budskap till USA"

Även Sveriges utrikesminister betonar avtalets vikt.

- Det har faktiskt inneburit att de (Iran) har skrivit under på att inte utveckla kärnvapen och det har också gjort oss säkrare – och det är viktigt att påpeka för amerikanerna, säger Wallström i Luxemburg.

- Så får vi lita på att de (USA) har en parlamentarisk process nu som tar över det här och där kongressen förhoppningsvis går att resonera med. Men det här är ett budskap till USA från vår sida.

Wallström påpekar även att fasthet vad gäller Iran-avtalet gynnar EU även i frågan om Nordkorea.

- Om vi lättvindigt skulle säga att "nej, nu bryr vi oss inte om det här avtalet vi har med Iran längre utan tycker att vi kan överge det efter så många år av förhandlingar", så blir vi ju inte trovärdiga gentemot Nordkorea. Det här är viktigt – och skönt att vi också står så enade som dagens sammanträde visar, säger Wallström.

Nordkorea och Burma

Måndagens möte mynnade även ut i nya sanktioner mot just Nordkorea – bland annat stopp för alla former av EU-investeringar i landet. Dessutom höjs tonen mot Burma, där alla möten med den militära eliten tills vidare ställs in.

Margot Wallström vill se landet agera kring massflykten av rohingyer.

- De rapporter som jag fått från Human Rights Watch är fasansfulla. Det är helt oacceptabelt. Nu förväntar vi handling också från ledarna i Myanmar (Burma), säger utrikesministern.